Netanyahu efter Iran-aftalen: ‘Verden er blevet et farligere sted’

Det er dagen derpå.

 

Aftalen indgået i Geneve mellem Iran og seks verdensmagter har medført stærke kommentarer fra statsminister Benyaminn Netanyahu, der siger, at “verden nu er blevet et farligere sted” og fra nogle Golf-stater med Saudi-Arabien i spidsen, der udtaler, at det er “dårlige nyheder”.

 

Aftalen legitimerer Irans berigelse af uran, men nedfryser Teherans atomprogram i seks måneder til gengæld for en  lempelse af sanktioner for syv milliarder dollars.

 

Det viser sig nu, at Netanyahu formentlig vidste besked om hemmelige drøftelser mellem USA og Iran, ført for måneder siden.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Netantyahu fik en orientering om tidlige amrikansk-iranske kontakter af præsident Barack Obama i Det hvide Hus, hvor Obama afslørede, at hans regering havde været involveret i diplomatiske drøftelser på højt niveau med Israels dødsfjende, Iran.

 

Højtstående amerikanske embedsmænd havde på det tidspunkt mødtes tre gange med fremtrædende iranere for at udforske Irans atomprogram og udforske muligheden for et forbedret forhold. Netanyahu gjorde det klart, at han var totalt uenig med den amerikanske regerings taktik.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



 

Mødet mellem Obama og Netanyahu fandt sted den 30. september, nogle dage efter de jødiske helligdage. Begge mænd var ledsaget af deres nære medarbejdere, for Obamas vedkommende af vicepræsident Joe Biden.

 

Blot tre dage forinden havde Obama haft sin historiske telefonsamtale med Irans præsident, Hassan Rohani, den nye leder af et land, som Israel opfatter som en trussel mod selve dets eksistens.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



 

Netanyahu gav ikke udtryk for forundring over det,  han hørte, men dagen efter rettede han et frontalangrab mod Iran i en tale i FN’s generalforsamling, hvori han sagde, at Iran var opsat på Israels ødelæggelse og betegnede Rohani som en “Ulv i fåreklæder”.

 

Dette var, oplyser nyhedsbureau Associated Press, første gang, at Amerikas nærmeste Mellemøst-allierede, Israel, var blevet officielt orienteret om USA’s udstrakte hånd til Iran – og om  hvad der forestod.

 

For USA var det store spørgsmål, om iranerne ville forhandle hemmeligt om betydningsfulde anliggender med et land, det betegner som “Den store satan”.

 

Det var også et hasardspil for USA, som havde afbrudt den diplomatiske forbindelse med Iran i 1979 efter tilfangetagelsen af 52 amerikanske gidsler i 444 dage. De blev taget, da oprørere stormede  den amerikanske ambassade i Teheran.

 

Nu har Obama påny kontaktet Netanyahu, kort efter at dennne havde betegnet Geneve-aftalen som en “historisk fejltagelse”, og opfordret Vesten til at overveje sagen påny.

 

En stor del af Israels politikere følger Netanyahu ved hans undsigelse af Geneve-aftalen. Det samme gør Mellemøst-lande som Saudi-Arabien, Golf-stater, Egypten og Jordan – skønt disse kun hvisker deres støtte til Israels opfattelse.