Israel om aftalen med Iran: ‘Det var en historisk fejltagelse’

Efter måneder af forhandlinger er Iran og seks verdensmagter nået frem til en aftale om at bremse Teherans atomprogram til gengæld for en begrænset ophævelse af sanktioner – men Israel har omgående fordømt aftalen og siger, at det er “en historisk fejltagelse”.

 

Aftalen blev  opnået i Geneve efter den sidste intensive forhandlingsrunde. Den indebærer, at Iran vil fortsætte dets  atomberigelses-program, men – som det hedder – “neutralisere dets lager af uran.”

Overenskomsten er en pakke af tillidsbyggende skridt, der skal mindske årtier af spænding og konfrontation og fjerne spøgelset om en Mellemøst-krig over Irans atomaspirationer.

– Det er blot det første skridt, sagde den iranske udenrigsminister Mohamad Javad Zarif på en pressekonference, mens EU’s udenrigschef, Catherine Ashton, der har ført forhandlinger på vegne af de seks magter, sagde, at aftalen havde “skabt tid og rum for drøftelser om en omfattende løsning på problemet”.

 

Statsminister Benyamin Netanyahus regering har imidlertid undsagt aftalen som “dårlig” og har udtalt, at Israel ikke vil føle sig bundet af den.

– Det er ikke en historisk aftale, men en historisk fejltagelse, siger Netanyahu. Det gør verden til et mere skræmmende sted, fordi nu tager verdens farligste styre et vigtigt skridt  til at opnå verdens farligste våben.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

I Washington har præsident Barack Obama udtalt,at aftalen er et vigtigt første skridt om at opnå en omfattende løsning på Irans atomprogram.

– Den vil afskære Irans mest sandsynlige veje til en atombombe, sagde Obama.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

En højtstående amerikansk kilde siger, at aftalen standser fremskridt for Irans atomprogram, omfattende opførelse af Arak forsøgsreaktoren, der er af særlig bekymring for Vesten, idet den vil  kunne medføre potentielt bombemateriale. Aftalen anerkender ikke Irans ret til at berige uran, siger kilden, og sanktioner vil stadig blive gennemført.

 

En israelsk regeringstalsmand siger:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er en dårlig aftale. Den giver Iran præcist, hvad det ønsker – en betydnigsfuld nedsættelse af sanktioner, mens den opretholder den mest betydningsfulde del af Irans atomprogram..

 

Isreals udenrigsminister, Avigdor Lieberman,  har udtalt sig skarpt imod aftalen og siger, at den er farlig ikke blot for Israel, men også for Egypten, Tyrkiet og Golf-stater.

– Dens anerkendelse af Irans ret til at berige uran bringer os til et atombevæbnings-kapløb, siger Lieberman. Iranerne blev belønnnede.  

 

Justitsminiszter Tzipi Livnis kommentar er

– Det er en forfærdelig aftale, der ikke blot  truer os, men hele verden.