Abbas: ‘Vil tale i knesset – men på mine betingelser’

 Som et tegn på palæstinensisk anerkendelse af Israel siger den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas:

 – Jeg er parat til at tale i knesset – men på mine betingelser.

 

Dette var  Abbas’ reaktion på statsminister Benyamin Netanyahus ofte fremsatte indbydelse til den palæstinensiske leder om at tale i Israels lovgivende forsamling.

 

Abbas fremsatte sit svar på indbydelsen i et interview med “Ruslands stemme”, hvori han bl.a. sagde:

– Netanyahu fremsætter et tilbud og kommer så straks med sine betingelser om, at det og det skal siges etc. Nej. Hvis disse betingelser fremsættes, accepterer jeg ikke. Men hvis Netanyahu ønsker, at jeg skal komme og sige det, jeg vil, så er jeg parat til det – for at sige, hvad jeg vil, ikke hvad han ønsker at høre.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:På spørgsmålet om timing’en for oprettelse af en palæstinensisk stat sagde han:

-Når Israel erkender behovet for at få fred i Mellemøstenm vil der opstå en palæstinensisk stat med hovedstad i det hellige Jerusalem.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:I interviewet sagde Abbas, at han vil besøge Rusland for at fremme fredsforhandlingerne og drøfte regionale anliggender som palæstinensisk forsoning, Syrien, Yasser Asrafats død og Egypten.

 

Han oplyste, at præsident Vladimir Putin vil besøge Den palæstinensiske Myndighed (PA) – men ikke hvornår.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Om relationerne  til Rusland sagde han, at der havde været et mangeårigt venskab, og at palæstinenserne altid havde haft et godt og tillidsfuldt forhold til Rusland.

 

Abbas blev spurgt om, hvad Rusland gør for at fremme fredsdrøftelserne med USA som mægler.

 

Til dette svarede han:

– Rusland har en betydningsful rolle i fredsprocessen. For det første er Rusland en ven af Palæstina.For det andet er Rusland en stormagt. Og det er også medlem af “kvartetten”, der mægler i Palæestina-anliggendet. Rusland spiller og vil fortsat spille en vigtig rolle i Mellemøsten.

 

Om Egypten sagde han, at han tror, at Cairo snart påny vil blive aktivt optaget af en mægling mellem Fatah og Hamas.  

– Vi vil gerne drøfte fremtiden for denne proces med Rusland, især for Egypten og Rusland nu har gode relationer, hvilket glæder os meget.