Forhandlinger om Irans atomprojekt genoptages i Geneve

Forhandlingerne genoptages i Geneve idag mellem Iran og seks verdensmagter om indgåelse af en aftale om Irans atomprojekt, og såvel Israel som Iran har i sidste time forsøgt at påvirke verdensopinionen til fordel for deres synspunkt.

 

På tærsklen til den nye forhandlingsrunde har statsminister Benyamin Netanyahu haft en ny samtale om Iran med den franske præsident Francois Hollande, kort før denne vendte tilbage til Frankrig efter et statsbesøg i Israel, og – samtidig med at forhandlingerne genoptages i Geneve – vil Netanyahu idag drøfte Iran-anliggendet med præsident Vladimir Putin i Moskva.

 

Netanyahu sagde til Hollande, at det ville være en fejl at gentage “brøleren”, der blev lavet med Nord-Korea, som han betegnede som et lukket samfund med et stridbart diktatur, og Netanyahu slog endnu engang til lyd for, at  det bør formenes Iran og det radikale islam at opnå masseødelæggelses-våben.

 

Irans udenrigsminister, Mohammad Jawad Zarif, har i en videoudsendelse udtalt sig stærkt om Irans sag og sagt, at det drejer sig om, at  den iranske nation afgør dets egen skæbne snarere end at “lade andre betemme for os”.      

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den nye forhandlingsrunde i Geneve begynder med en lunch med deltagelse af Zarif og EU’s udenrigspolitiske chef Catherine Ashton, der leder forhandlingerne på vegne af USA, Rusland, Kina, Frankrig, England og Tyskland.

 

Derefter er der et møde mellem den iranske delegation og de seks magter. De vil prøve at mindske afstanden mellem dem fra tidligere forhandlingsrunder og prøve at opnå en formel for en midlertidig aftale om en begrænsning af  Teheras atomprogram til gengæld for en lempelse af sanktioner mod Iran.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Velinformerede israelske kredse siger, at en sådan aftale formentlig vil blive indgået i løbet af de næste dage, og at Israel har affundet sig med dette, vel vidende at det har gjort alt i dets magt for at gøre verdensopinionen opmærksom på farerne ved en sådan aftale.

 

Siden september har de seks magter og Iran mødtes tre gange, men det forekommer nu, at en aftale er inden for rækkevidde.


Artiklen fortsætter efter annoncen: