Nye hemmelige alliancer under udvikling i Mellemøsten

Nye hemmelige alliancer synes at være under udvikling i Mellemøsten, først og fremmest rettet mod Iran.

Hvad ingen tidligere havde troet var muligt, er formentlig nu under opsejling – et nærmere kontaktforhold mellem Israel på den ene side og Saudi-Arabien og flere Golfstater på den anden.

 

Israel opfatter Iran som en trussel mod dets eksisten, og flere sunni-muslimske lande ser det shia-muslimske Iran som en fare for regionen.

 

Der er kun små chancer for et større diplomatisk gennembrud mellem Israel og sheikdømmer og monarkier i Golfen, men de har en fælles interesse i at være bekymret over Irans indflydelse og ambitioner, ikke mindst hvad angår udvklingen af Irans atomprogram.

 

Hertil kommer Egypten, hvis militær-støttede regering fordrev det Iran-venlige Muslimske Broderskab-styre. Cairo vil kunne indpasses i en alliance af stater, der har fælles strategiske interesser, er imod Iran og kræver en større indsats fra USA’s side.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Egypten er afhængig af økonomisk støtte fra Golf-stater og er ikke imod at genopbygge dets bånd med Israel.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel håber nu på mere støtte fra Saudi-Arabiem for at undergrave Hizbollah, som har afskudt raketter mod Israel og førte krig mod det i 2006.

 

Den israelske, iransk-fødte politiske analytiker, Meir Javedanfar, siger, at der bag kulisserne har været et politisk samarbejde mellem Israel og nogle Golf-stater.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter bombeangrebet mod den iranske ambassade i Beirut, hvorved 23 personer blev dræbt, har Irans udenrigsminister beskyldt Israel for angrebet, men Hizbollah og syriske embedsmænd peger indirekte fingeren i retning af Saud-Arabien, der opfattes som en ledende støtte til oprørerne i Syrien, sammen med Golf-staten Qatar.

 

Saudi-Arabien,der generelt sætter den politiske tone for Golf-staterne, opfatter Iran som en farlig nabo.

 

Situationen i Mellemøsten bliver stadigt mere speget og kan måske bedst sammenfattes i denne udtalelse af Israels tidligere FN-ambassadør, Danny Gillerman:

–  Vi har en fælles fjende, Iran, og har haft flere skuffelser fra vores allierede, hovedsagelig USA, hvilket har skabt den noget mærkelige alliance mellem Israel og Golf-staterne.