Kristen far til otte dræbt

Widow_Buze_with_her_8_children-460x
Etiopiske Buze er nu enke og eneforsørger af otte børn, efter at hendes mand, Motuma, blev dræbt af åndedyrkere.

En etiopisk storfamilie er nu efterladt forsvarsløse efter at have set deres far blive brutalt myrdet.

– De stak ham, til han døde, forklarede Wasihun. Han er kun syv år gammel, men virkede voksen. Han lyttede opmærksomt til hvert eneste ord af de voksnes samtale, og ofte brød han sammen i gråd, fortæller Åbne Døres medarbejder, som besøgte familien i det afsides Hareto-distrikt i Oromia i Vestetiopien to dage efter mordet.
“Jeg holdt fast i hans ben, da de trak ham hen over gulvet”, fortalte Wasihun.
Det blev for meget for min tolk, som brød sammen, fortæller Åbne Døres medarbejder.

Traumatiseret familie

– Min far lovede at komme med ristet majs til mig i morgen, græd Wasihun igen og igen.
Den efterladte familie består af en mor med otte børn fra to til 16 år – som var fuldstændig udkørt på grund af det traume, de havde oplevet, og den bitre sorg, de var i.
Da forbrydelsen blev begået i midten af august, var der ingen, der hjalp familien. Motuma Kemedes kone, Buze, og hans børn så hjælpeløst til, mens han døde, fortæller Åben Døres medarbejder.

Truet til at opgive sin tro

Dagen begyndte som de fleste dage gjorde for den ydmyge Motuma, som var i begyndelsen af fyrrerne. Han stod op og gjorde sig klar til sit arbejde på en gård i nærheden.
Motumas familie er de eneste kristne i deres by, som ellers er domineret af åndedyrkere. Det stadigt mere fjendtlige lokalsamfund vidste, at Motuma var en hengiven kristen, og at han var dybt engageret i den kristne menighed i nabobyen. Som mange andre kristne i området blev Motuma gentagne gange forulempet og truet for at få ham til at opgive sin tro. Men han havde for travlt med at overvinde sin svækkede fysiske tilstand og samtidig forsørge sin store familie ( som endda tæller en adopteret søn) til at tage sig af truslerne.

Dræbt foran børnene

“De brød ind i vores hus midt om natten. Jeg var lamslået. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige eller gøre. De holdt deres fakler helt hen til vore øjne, så vi ikke kunne se deres ansigter”., fortæller Buze.
”Jeg hørte dem råbe til hinanden: ’Dræb ham!’ Da jeg spurgte dem, hvorfor de angreb os, råbte de til mig, at jeg skulle holde mund”.
Efter at have trukket Motuma ud af huset, begyndte angriberne at slå ham på overkroppen med macheter.
”Jeg skreg på hjælp, men ingen kom. De slog mig med en stav på min højre arm. Vi var alene. Alle børnene var chokerede over at se, hvordan deres far blev dræbt”, fortalte en fortumlet Buze.
Datteren, den 15-årige Bachu, holdt sin far i sine arme, da han døde af sine kvæstelser: ”Han sagde: Vær stærk. Pas på dine søskende”, fortæller hun.

Det sker for alle kristne
Widow_Buze_with_her_8_children-460x
Etiopiske Buze er nu enke og eneforsørger af otte børn, efter at hendes mand, Motuma, blev dræbt af åndedyrkere.

Lederen af Motumas kirke, pastor Emanuel, forklarede, at alle kristne i området oplever forfølgelse, bl.a. at folk forgifter deres kvæg, stjæler deres får og kaster sten efter dem.
– Åndedyrkerne prøver at tvinge os til at deltage i deres ritualer, men vi forklarer dem kærligt og venligt, at det er imod vores tro.
Jeg har venner blandt åndedyrkerne, som har advaret mig om, at de leder efter muligheden for at slå mig og andre medlemmer af kirken ihjel. Men Gud har kaldet mig til at tjene her, og jeg kan ikke rejse”, siger kirkelederen.