‘Fredsdrøftelser’ om Syrien i januar

 Israel vil nøje følge de forhandlinger, der ventes indledt i Geneve den 22.januar for at prøve at afslutte borgerkrigen i landet.

 

Den syriske regerig har meddelt, at den vil deltage i mødet, og at den officielle delegation vil medvirke med præsident Bashar Assads velsignelse, men ikke “agter at overgive magten til nogen.”

 

Målet for forhandlingerne er at oprette en overgangsregering, som skulle afslutte krisen.

 

Ifølge det syriske udenrigsministerium vil Assad sende en delegation til Geneve for at “tjene det syriske folks interesser og blive fri for terrorisme”.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Assad-regeringen betegner oprørerne som terrorister og har udtalt, at det ikke vil forhandle med dem, der har taget til våben mod staten.

 

Om Frankrig og Englands udtalelse om, at Assad ikke har nogen rolle i Syriens fremtid, hedder det i en udsendelse af Det syriske-arabiske Nyhedsbureau:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vort folk vil ikke lade nogen stjæle dets eksklusive ret til at afgøre dets fremtid og ledelse.

 

På oprørernes side udtaler den øverstkommanderende over Den frie syriske Arme, general Salim Idris, at “betingelserne ikke er de rette for at afholde konferencen, eftersom det ikke er klart, at den vil føre til Assads afsættelse”.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er stadig uvished omkring oprørernes deltagelse i konferencen. På et møde i Istanbul er Syriens oppositionskoalition enedes om at deltage i fredskonferencen, men koalitionens leder, Ahmad al-Jarba har i Cairo udtalt:

– Vi har endnu ikke taget en endelig beslutning om vores deltagelse.

 

Fra Syrien kommer vidt forskellige oplysninger om situationen og hvem der har krigslykken.

Islamistiske oprørere anført af al-Qaida-tilknyttede styrker har taget Syriens største oliefelt i al-Omar, hvilket vil afskære Assads adgang til næsten alle lokale råolie-reserver. Oprørsstyrkerne menes at have fordrevet  regeringssoldater fra oliefeltet under natlige kampe. Erobringen af oliefeltet er imidlertid endnu ikke blevet verificeret.  

 

Over for dette foreligger der oplysninger om, at Assads styrker er ved at vinde overhånd over for oprørerne ved at indtage stadigt flere af disses støttepunkter. Men heller ikke dette er blevet verificeret.