Paven besøger Israel til maj

Samtidig med at det oplyses, at Pave Francis vil besøge Israel i slutningen af maj, meddeles det, at statsminister Benyamin Netanyahu flyver til Rom i denne weekend.

 

Et pavebesøg i Israel har længe været på tale længe, men først nu er det ved at blive konkretiseret.

 

Netanyahu vil på mandag officielt indbyde paven til at gæste Det hellige Land. Det bliver deres første møde, siden Francis blev valgt til sit høje embede i marts.

 

Francis opfattes som en meget god ven af Israel med et nært forhold til det lokale jødske samfund.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Præsident Shimon Peres mødtes med paven i april og indbød ham til at besøge Israel, men Vatikanet var dengang forbeholden om en genvisit.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Pavens vision for kirken og dens mission er kommmet til udtryk i en publikation på 224 sider med titlen “Evangelii Gaudium” ( “Evangeliets glæde”), hvor paven har skrevet:

– Dialog og venskab med Israels børn er en del af Jesu disciples liv. Venskabet, der er vokset mellem os, får os til bittert og oprigtigt at beklage de grusomme forfølgelser, som de har døjet, særligt hvor kristne har været involveret. Den katolske kirke har megen agtelse for det jødiske folk, fordi deres pagt med Gud aldrig er blevet ophævet.

 

Det har imidlertid ikke altid været let for Vatikanet at acceptere, at der er blevet skabt en suveræn jødisk stat, og oprettelse af diplomatiske forbindelse skete først i 1993.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Det bliver det første pavebesøg i Israel siden Benedict XVI gæstede landet i 2009. Tidligere har pave Paul II besøgt Jerusalem i 1964 – 30 år før der blev oprettet diplomatisk forbindelse mellem pavestolen og Israel. Siden har pave Johannes Paul II besøgt Israel i 2000, efterfulgt af pave Benedict XVI ni år senere.                                                   

 

Netanyahu har tidligere været i Rom, i oktober, da han mødte den italiesks statsminister Enrico Letta og den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

 

Iran vil være et af hovedemnerne der vil blive drøftet mellem Netanyahu og italienske ledere.

Blandt de ministre, der vil ledsage Netanyahu på denne rejse, er udenrigsminister Avigdor Lieberman på dennes første udlandsrejse siden han vendte tilbage til udenrigsministerposten tidligere i denne måned. Lieberman vil tage fra Rom til Washington for bl.a. at deltage i det årlige møde i den amerikansk-israelske organisation “Saban Forum”, hvorfra han fortsætter til Moskva for de årlige russisk-israelske rådslagninger.