’Glædelig jul-lov’ i Texas

Jonathan Saenz har kæmpet for skoleelevers ret til at fejre jul i Texas.
Jonathan Saenz har kæmpet for skoleelevers ret til at fejre jul i Texas.

Myndighederne i Texas har skrevet til alle landets skoler, at elever og lærere nu kan gå klædt i juletøj og ønske hinanden glædelig jul uden at frygte straf.
Både julefejringen og -ønskerne var i fare, fordi nogle mente, at det er politisk u-korrekt. Man skal nemlig også tage hensyn til bl.a. den jødiske hanukka-fest.
Men nu har en domstol vedtaget, at alle på skolerne må ønske hinanden både ’Glædelig jul’, ’God hanukka’ og ’God fest’. Det er også tilladt at dekorere med juletræer og julekrybber, ”så længe det ikke indeholder et budskab, som opfordrer til at følge en bestemt religiøs tro”, hedder det i brevet.
På nogle skoler har man droppet julefejringen for i stedet at holde a-religiøse vinterfester af hensyn til de ikke-kristne elever.
Den nye lov, som bliver kaldt ’Glædelig-jul-loven’ kan dog også bruges af fx muslimske elever, hvis de skulle føle, at deres religion bliver censureret væk.
– Det hele handler om, at jule-aktiviteterne igen og igen skal angribes, mener Jonathan Saenz. Han er en af aktivisterne i gruppen Texas Values (Texas værdier, red.), som har kæmpet for retten til julefejring på skolerne.
Bodil