Hobitten i laaange baner

Gandalf (Ian McKellen) kæmper igen mod de onde magter i den anden Hobbit-film (still fra filmen: © 2013 SF Film A/S).
Gandalf (Ian McKellen) kæmper igen mod de onde magter i den anden Hobbit-film (still fra filmen: © 2013 SF Film A/S).

Teater for alle pengene synes at være filosofien bag filmatiseringen af Tolkiens berømte historie om den lille hobbit Bilbo.

Der er ikke sparet på effekterne, men desværre er det også nødvendigt, da det episke stof ikke burde strækkes ud over 3 film.

Historien

Hobbitten Bilbo er længere hjemmefra end nogensinde før. Herredets trygge rammer ligger uendeligt langt bagude, og nu er han sammen med de 13 dværge og troldmanden Gandalf, som nogle vil huske fra Ringenes Herre.
Det er stadig lidt af en gåde for Bilbo, hvorfor han sagde ja til den farefulde mission at tilbageerobre det tabte dværgekongerige Erebor. Og hans trængsler er langtfra bag ham. Selskabet kæmper sig igennem Midgårds udfordrende terræn og ender ved bjerget, hvor de møder den største fare af dem alle, dragen Smaug.

Skuespillerpræstationer

Hovedrollerne spilles af Martin Freeman (Bilbo), Richard Armitage (Thorin), og Ian McKellen spiller Gandalf. Endelig byder filmen på et gensyn med Orlando Bloom, der havde rollen som Legolas i Ringenes Herre-trilogien.
Freeman gør en hæderlig figur i rollen som Bilbo, der udvikler sig fra den snusfornuftige og lidt kedelige hobbit fra Sækkedyb, til den snu og viljestærke tyv, der vover sig ind på dragens territorium. Orlando Bloom er blevet ældre, men det ses ikke i Legolas’ adrætte optræden, tværtimod gør det figuren mere troværdig.
Samlet set er skuespillerpræstationerne ok, men det episke materiale give kun basis for få højdepunkter. Når Gandalf møder Sauron, og når Thorin står ansigt til ansigt med Smaug, så når præstationerne og filmen sine tinder.

3D-film

Blandt landets anmeldere er der enighed om, at filmen er flot lavet, men handlingen har svært ved at bære 3 film eller samlet set 6 timer på det store lærred. Ser man bort fra dette er landskaberne og scenarierne i det hele taget tilført en ekstra dimension i bogstavelig forstand, og det gør oplevelsen så meget større.

Hobitten: Dragen Smaugs ødemark
161 min. • Premiere: 11. december