Netanyahu besøgte paven

Statsminister Benyamin Netanyahu havde igår en 25 minutter lang audiens med pave Francis i Vatikanet, og på deres møde fik paven en indbydelse til at besøge Israel, hvilket ventes at ville ske til maj.

 

Det var første gang, de to ledere mødtes. Audiensen fandt sted i forbindelse med Netanyahus statsbesøg i Italien.

 

Blandt de emner, der blev drøftet, var situationen omkring Iran, borgerkrigen i Syrien og de palæstinensisk-israelske fredsdrøftelser. Paven gav udtryk for ønske om, at en fornyelse af forhandlingerne ville føre til en retfærdig og varig løsning.

De to mænd udvekslede gaver. Netanyahu overrakte paven et eksemplar af Netanyahus far, historikeren Ben-Zion Netanyahus bog, i spansk oversættelse, om den katolske kirkes inkvisition mod jøderne i Spanien i 1492. Netanyahu skrev følgende dedikation i bogen: “Til hans hellighed, pave Franciscus, en stor hyrde af vor fælles arv”.

 

Udover bogen gav Netanyahu paven en otte-armet lysestage – en aktuel present, idet det i disse dage er den ugelange jødiske hanukkah-fest til minde om miraklet, da templet blev genindviet, og det viste sig, at en enkel dags olie var tilstrækkelig til at kunne brænde otte dage.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Pavens gave til Netanyahu var en mindeplade i bronze af St. Paul.

Den diplomatiske forbindelse mellem pavestaten og Israel blev oprettet i 1999. Siden da har de to parter forhandlet om en lang række anliggender, omfattende den romersk-katolske kirkes status i Israel, suverænitet over hellige steder, beskatning og ekspropriering af kirkelige aktiver samt de kristnes velfærd i landet.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge israelske medier vil en delegation fra Vatikanet komme til Israel i nær fremtid for at forberede pavens besøg.

 

Efter besøget i Vatikanet fortsatte Netanyahu til Rom, hvor han mødtes med statsminister Enrico Letta. Under deres samtale sagde den israelske regerngsleder, at “Iran aspirerer efter at opnå en atombombe, der vil kunne true ikke blot Israel, men også Italien og hele verden”.

– Det farligste styre i verden må ikke have verdens farligste våben, sagde han.


Artiklen fortsætter efter annoncen: