Peres talte til 29 arabiske udenrigsministre

På en kæmpeskærm, foran en tætpakket sal af arabiske ledere omfattende politikere og sønnen af den saudi-arabiske konge, har Israels præsident, Shimon Peres, gjort rede for Israels rolle i  Mellemøsten og hans planer for verdensfred.

 

Den historiske begivenhed fandt sted for to uger siden under Golf-staternes sikkerheds-topmøde i Abu Dhabi. Tilhørerne omfattede 29 udenrigsministre fra Golf-stater, lande i Den arabiske Liga og  De forenede arabiske Emirater samt nogle andre muslimske nationer som Indonesien, Malaysia og Bangladesh.

 

Peres sås på en videossærm, siddende i sit kontor i Jerusalem med det israelske flag bag sig.

Over for ham sad FN-vicegeneralsekretær, nordmanden Terje Roed Larsen,  og den amerikanske særlige udsending til de israelsk-palæstinensiske forhandlinger, Martin Indyk.

 

Roed-Larsen interviewede Peres, som svarede direkte på spørgsmålene og ikke til de muslimske udenrigsministre. Det var på forhånd aftalt, at ministrene ikke ville stille spørgsmål direkte til Peres og tage direkte kontakt med ham, og til gengæld ville han blot tale med interviewerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

De forenede arabiske Emirater (UAE), der organiserede topmødet, valgte Peres til at åbne mødet, hvilket viser den israelske præsidents betydningsfuldhed netop nu og – endnu mere – betydningen af gode relationer med Israel mod den fælles fjende, Iran.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Da præsidenten talte, forlod ingen minister salen, og da han sluttede, applauderede de ham.

“New York Times”‘ chefanalytiker, Thomas Friedman, som overværede begivenheden, afslørede den israelske præsidents “optræden”, men ikke hvad han sagde.

 

Det vides imidlertid nu, at Peres sagde, at Israel kan blive en større faktor i Mellemøsten, og at der er en mulighed for en dialog om et fælles mål – kampen mod radikal islamisme og et atom-Iran, og han talte også om sin vision om verdensfred.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der var megen opstemthed på begge sider over Peres’ fremmøde, siger en person der var involveret i begivenheden. Alle forstod, at dette var noget historisk –  præsidenten for den jødiske stat, siddende i sit kontor i Jerusalem, med det israelske flag – og de, der sad i Persergolfen – talende om sikkerhed, krig mod terror og fred.