Vækkelse i Sverige

Af Camilla Eriksen Skribent og rådgiver
Af Camilla Eriksen
Skribent og rådgiver

I den lille svenske by Älmhult i Sydsverige mødes svenskere, danskere, tyskere og nordmænd i frikirken Citykyrkan, for her oplever de vækkelse. Hovedtaleren på møderne er pastor Jens Garnfeldt fra Københavns Bibeltrænings Center.

I en lille by i det sydlige Småland i Sverige en onsdag aften i november, falder den første sne og temperaturen udenfor peger klart i retning af kulde og vinter.

Men indenfor i frikirken Citykyrkan bliver man mødt af varme og glad stemning i forventning om Helligåndens ild. Folk smiler til hinanden med et indforstået glimt i øjnene: ”her er det” – det er det, vi har ventet på, bedt for og længtes efter. Vækkelsen som kommer til at ”vække dem som sover” og sprede sig udover Europa.
Her er både svenskere, nordmænd, tyskere og danskere til stede. Aftenen starter med lovsang og vidnesbyrd om helbredelse og beretninger om Guds indgriben i livet. Derefter bliver der læst en del alvorlige og inderlige bønneemner op – om både sygdomme, ægteskabsproblemer og tunge tanker – og forsamlingen beder sammen for bønnesvar.
Hovedtaleren på møderne er pastor Jens Garnfeldt fra Københavns Bibeltrænings Center. Forkyndelsen er udfordrende og dynamisk og indeholder både konfronterende alvor og forløsende humor.
Denne aften forkynder han blandt andet om, hvor vigtigt det er, at vi er fyldte af Guds Ord og ikke kun lader os fylde af Ånden. ”Vækkelse skaber en dramatisk forandring af din person og karakter”, fortæller han. ”Du bliver aldrig den samme igen”. Den personlige forbøn, som følger efter forkyndelsen er en fast del af møderne. Her er både glæde og latter, gråd, udfrielse, lægedom til følelser og relationer samt personlige profetiske ord til liv og tjeneste.

Frugten af vækkelsen

Hos de mennesker, jeg taler med før og efter mødet, hører jeg en fællesnævner; Åndsudgydelsen her har for dem betydet et møde med et helbredende, rensende og salvet Guds nærvær, som har medvirket til at genoprette deres liv og tjeneste. Nogle har oplevet fysiske helbredelser, men jeg erfarer især, at mange mennesker har fået en længe tiltrængt indre helbredelse og frihed fra bla. depression og modløshed, og jeg hører om, at hundredevis i løbet af de forgangne måneder er blevet vækket til et nyt og frisk liv med Gud.
Der har som forventet ved enhver karismatisk fornyelse eller opvågnen været modstand og kritik både fra nogle sekulære medier og fra nogle kristne, men midt i det hele har man haft den glæde at opleve enhed på tværs af gamle kirkeskel. Mange pastorer og andre i tjeneste kan fortælle om, at drømme og visioner er blevet vakt til live igen og en ny lyst til liv og virke er opstået i deres indre. Nogle endog med mange, mange svære år bag sig – mennesker som virkelig havde opgivet alt håb om at lykkes.

Matthias & Gabi Schmöcker, Pastor par ved Christus Mission Uckermark i Tyskland:

Matthias: ”Vi har været her til møder i flere uger – og kommer her de fleste uger mandag-onsdag og så tilbage til Tyskland. Vi tror, at det er tid for Europa og begyndelsen på den endetids-vækkelse, som har været profeteret over Tyskland (og Europa) i flere årtier. Vi har folk fra vores kirke med her til møderne, og de får også et nyt møde med Gud. Vi oplever en enhed i Ånden imellem ledere, som vi ikke har oplevet før i vores liv. For mig personligt har vækkelsen forandret mig på den måde, at jeg før i tiden mente, at jeg var ”i brand for Gud”, men inderst inde vidste jeg godt, at jeg havde brug for forandring – jeg vidste dog ikke hvordan. Men nu er det som om lag af et løg bliver taget af, og jeg opdager ting om mig selv, hvor min tankegang eller holdning var forkert. Det har været meget rensende at være på møderne – jeg har en større kærlighed og tolerance overfor andre mennesker nu. Samtidig har vi fået bekræftet profetisk, hvad Gud har talt til os om i vores liv”.

Gabi: ”Få uger inden dette begyndte, var jeg så vred og desperat og træt. Vi talte om at give op og sælge kirken. På den anden side havde vi bedt intenst og vidste, at noget var på vej – men i mine følelser var jeg brændt ud. Nu har jeg fået (indre) genoprettelse, er blevet helbredt i krop og sjæl. Nu har vi været på over 30 møder og salvelsen har brudt åget. I starten mærkede jeg ikke noget, men opdagede efter den første uge, at jeg var anderledes. Før var jeg meget fordømmende og kritisk, og pludselig var jeg fuld af kærlighed. Når man ser sig selv i det lys, er det chokerende og det tager tid med forandring og renselse – derfor vi bliver ved at komme tilbage til møderne.”

Egon Davidsen, pastor ved Familiekirken i Norge:

”Dette er det, som vi har bedt og håbet på i mange år. Jeg er kommet hertil fra Norge for at bringe ilden med mig til Norge – og jeg håber at få mange flere med herned til møder. Det er stærkt og skønt at opleve, det som sker her. Jeg mærker en ny og frisk salvelse”.

Börje Claésson, pastor ved Citykyrkan, Älmhult:

”For mig som pinseven er det herligt at opleve, at Gudsnærværet bare kommer – og vi er taknemlige at få lov at stå midt i det her – og vi tror, at dette kommer til at fortsætte. Vi ved ikke hvor længe, men vi har sagt ”Jesus her er vi”. Det er fantastisk at opleve, at bla. Svenska kyrkan (svarende til Folkekirken i DK) står sammen med os og er positive. Jeg tror det er fordi, der er en tydelig og klar evangelisk forkyndelse på møderne, og mennesker får deres liv forvandlet.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ingvar Henrysson, forkynder, sanger og mødevært i Citykyrkan:

”Jeg er blevet så fyldt op af Helligånden, at når jeg vågner om morgenen kan jeg ikke genkende mig selv. Og når som helst jeg sætter mig med Bibelen, ser jeg noget nyt og jeg har fået så mange åbenbaringer i Ordet. De profetiske ord vi har modtaget på disse møder, har forandret mit og min hustrus liv. Salvelsen er så stærk og jeg tror på, at dette er vækkelsen, vi har ventet på i Skandinavien. Mit liv forandres nærmest dagligt i disse møder. Jeg beder for åbne sind og hjerter i Sverige, så mennesker kan modtage denne vækkelse”.

Ilden brænder videre

Efter at vækkelsen startede ved sommerkonferencen Jesus Festival i sommer, er møderne nu fortsat mandag, tirsdag og onsdag i Citykyrkan i over 16 uger. Mere end 50 møder er det blevet til. De sendes live via Kanal 10 fra kl. 19- til ca. 22, hvor den øvrige programflade tager over. Møderne i kirken strækker sig dog længere end tv live sendingen. Hver dag kommer der bønneemner ind via e-mail og telefonopkald fra nær og fjern. Kanal 10 kan ses ikke bare i Skandinavien – men også bla. i Asien via Sirius satelitten. Desuden kan web tv ses på Kanal 10’s hjemmeside verden over. Der har sideløbende været afholdt vækkelsesmøder andre steder på øvrige ugedage i Sverige bla. i Malmø, Linköbing, Göteborg og i menigheden Arken i Stockholm samt i Tyskland. Der holdes en pause i forbindelse med jul og nytår, men fra januar fortsætter møderne. Vækkelsen kan få en rækkevidde, som vi sandsynligvis endnu kun har set begyndelsen af.