Vaskede ofrenes fødder

Tidligere apartheid-minister Adriaan Vlok er nu i gang med at sige undskyld til sine tidligere ofre. Foto: DR.dk.
Tidligere apartheid-minister Adriaan Vlok er nu i gang med at sige undskyld til sine tidligere ofre.
Foto: DR.dk.

Adriaan Vlok var minister for lov og orden og en af Nelson Mandelas værste fjender. Han lod politiet likvidere medlemmer af ANC. Men så blev han kristen og angrede sine handlinger.

Som minister bekæmpede Adriaan Vlok med alle midler Nelson Mandelas støtter. Men nu er han blevet kristen og beder om tilgivelse.

– Vlok gav mig en bibel med ordene ’Jeg har syndet mod Herren og mod dig’ fortalte den sorte aktivist og præst, Frank Chikane. ”Så bad han om vand og tog et fad frem og vaskede mine fødder”.
Fodvaskningen fandt sted i august 2006. Sytten år tidligere havde Adriaan Vlok forsøgt at dræbe den daværende generalsekretær for Sydafrikas kirkers råd.

Overlevede nervegas

Frank Chikane blev syg første gang i april 1989. Herefter skete det tre gange under ophold i USA, at han var døden nær med voldsomme symptomer på forgiftning. Lægerne troede i første omgang, at Chikane led af en infektion i bugspytkirtlen. Men senere blev de klar over, at han var forgiftet med en nervegas, der kan optages gennem huden.
Chikane overlevede nervegassen, som var blevet plantet i hans undertøj efter ordre fra Adriaan Vlok.
I 2007 kom sagen for retten, og den tidligere minister fik en betinget dom for mordforsøget.

Interview med DR
Den sorte aktivist-præst Frank Chikane overlevede Vloks attentatforsøg.
Den sorte aktivist-præst Frank Chikane overlevede Vloks attentatforsøg.

Adriaan Vlok var minister for lov og orden i Sydafrika fra 1986 til 1991.
Ud over mordforsøget mod Chikane betalte Vloks politi sorte militser for at dræbe medlemmer af Mandelas ANC-parti. Men nu har Vlok angret sine handlinger under apartheid.
DR interviewede den nu 75-årige eks-minister i Pretoria, hvorfra han i sin tid ledede jagten på Mandelas støtter.
– Jeg fortryder mange, mange ting, og jeg er stadig i gang med at sige undskyld til dem, jeg har gjort fortræd, siger Vlok.

Sandheds- og Forsoningskommissionen

Adriaan Vlok var den eneste minister fra apartheidstyret, som deltog i Sandheds- og Forsoningskommissionen i 1995. I denne kommission under ledelse af biskop Desmond Tutu kunne medlemmer af styret få amnesti mod at indrømme deres overgreb under apartheid.
Elleve år senere vaskede Vlok sit tidligere offers fødder.
– Jeg gjorde det, fordi jeg ville vise ydmyghed. Jeg havde været ministeren med hele ansvaret, nu gik jeg på knæ for ham. Jeg ville vise, at jeg virkeligt mente det, når jeg sagde undskyld. Det var ikke bare ord, siger Vlok, der fortæller, at begge mænd brød grædende sammen efter fodvaskningen.

Vlok mødte modstand

Mens de tidligere politiske fjender blev forsonet i forbindelse med den offentlige fodvaskning, har det også regnet med kritik over Vlok.
Blandt ofrene er der nogle, der mener, at han er sluppet for let fra sine forbrydelser. Men også tidligere kolleger i apartheidstyret har fordømt ham.
– Mine egne forbandede mig og sagde, at jeg forrådte dem. Andre spurgte, hvorfor jeg var så lang tid om at indse, hvad jeg havde gjort, siger han.

Jeg har fundet Jesus

Selv siger Vlok, at han nu har indset sine tidligere fejl, fordi han har mødt Jesus.
– Dengang så jeg farvede sydafrikanere som langt under mig. Men efter at have mødt folk som Frank Chikane og efter at have fundet Jesus, har jeg endelig lært at se farvede afrikanere som mennesker som mig selv. Før tænkte jeg, at jeg var bedre end dem, siger Vlok, der senere har vasket fødder på andre af sine ofre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mandela lærte af Jesus

I dag er Vlok ven med Frank Chikane. Han berømmer også Mandela, som han selv var med til at holde fængslet.
– Han hadede ikke os fra styret bagefter. Han kom ud og tilgav os. Han hadede os ikke og ønskede ikke hævn, men elskede os. Det var det samme, Jesus gjorde, og jeg takker Mandela for alt, hvad han har gjort for dette land, siger Adriaan Vlok.