Kerry: ‘Saudi-Arabien og Arabiske Liga støtter fredsaftale’

Udenrigsminister John Kerry har vist sig at være en utrættelig bulldozer for at opnå en israelsk-palæstinensisk fredsaftale, og hans store indsats synes langsomt at ville bære frugt, idet han nu har fået tilsagn om støtte fra Saudi-Arabien og Den arabiske Liga til sit store projekt. Ingen anden amerikansk diplomat har investeret så megen tid og energi på at opnå en løsning af konflikten.

Hillary Clinton besøgte Israel fem gange i hele sin embedspriode og var forsigtig med at blive involveret i konflikten af frygt for, at det ville skade hendes chancer for at blive præsident.

Nu er Kerry på sit 10. besøg. Han har haft langvarige samtaler med statsminister Benyamin Netanyahu og den palæstinensiske præsident Madmoud Abbas og har nu været på besøg i Jordan og Saudi-Arabien. I Riyadh lykkedesdet ham i at mobilisere kong Abdullah for denne sag.

– Idag opmuntrede hans majestætet ikke blot ideen, men han støttede klart vore bestræbelser i håb om, at vort forehavende må lykkes, sagde Kerry.

I Jordan havde han samtaler med kong Abdullah II og udenrigsmnister Nasser Judeh.

Kerry ventes at flyve tilbage til Washington idag fra Tel Aviv.

Inden han tog til Jordan og Saudi-Arabien sagde han, at hans drøftelser med Netanyahu og Abbas havde været meget positive og meget seriøse.

En af grundene til hans besøg i Riyadh, sagde Kerry, var det initiativ, som den arabiske Liga havde taget i 2002, under saudisk ledelse, gående ud på, at “parterne kunne opnå en fredsløsning, og at der hermed omgående ville være fred med 23 arabiske lande og 35 muslimske nationer, som alle havde udtalt, at de vile anerkende Israel, hvis der blev opnået fred”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kerry har nu chancen for at blive optaget i verdens “berømtheds-sal” og muligvis at få tildelt Nobel fredsprisen.

Han siger, at de ideer som han og præsident Barack Obama vil forelægge er “fair og afbalancerede og vil gøre det muligt for alle parter at garantere deres sikkkerhed”.

I en lederartikel idag i “JerusalemPost” hedder det, at Kerrys bestræbelser må prises og støttes og at en aftale, hvis den opnås, vil sikre at staten Israel forbliver både jødisk og demokratisk og bane vej for fredelige relationer ikke blot med palæstinenserne, men med alle Israels arabiske naboer.


Artiklen fortsætter efter annoncen: