Succestræner stopper i FC Udfordringen

Der har været nok at smile af for Tobias Ambs-Thomsen det sidste års tid, som her ses til pokalkampen mod selveste OB. Desværre for FC Udfordringen har den store succes medført, at den dygtige træner skifter til sjællandsserieklubben B73. Foto: Simon Conradsen.
Der har været nok at smile af for Tobias Ambs-Thomsen det sidste års tid, som her ses til pokalkampen mod selveste OB. Desværre for FC Udfordringen har den store succes medført, at den dygtige træner skifter til sjællandsserieklubben B73. Foto: Simon Conradsen.

Det er ikke hver dag, at en træner skifter fra en serie 2 klub til en sjællandsserieklub. Men det gør FCU’s førsteholdstræner Tobias Ambs-Thomsen, som kan se tilbage på en spændende tid i klubben, som bygger på kristne værdier – og med plads til alle.

Tobias Ambs-Thomsen, eller bare Toby, er en af dem i FCU, som har spillet flest kampe for klubben. Derudover har han trænet førsteholdet de seneste fem år med stor succes. Så det er lidt af en klublegende, der takker af for denne gang.

Tillykke med valget som træner i Sjællandsserie-klubben B73! Henvendte de sig helt uopfordret, eller hvordan havde de hørt om dig?
– Nej, helt uopfordret var det ikke. De havde en stillingsannonce på nettet, som jeg responderede på. Egentlig bare for sjov, jeg mener, jeg har jo ’kun’ trænet et serie 2 hold, mens deres seneste træner havde trænet divisionshold og havde en meget højere licens end mig. Men den ene samtale tog den anden, og i sidste ende viste det sig, at de ikke havde talt med andre af deres ansøgere, men valgt at tilbyde mig jobbet.

Hvilke overvejelser har du haft i forhold til at skulle blive træner for en ny klub?
– Faktisk gik min overvejelser mere på at stoppe som træner i FCU. Når man har trænet nogle af de samme spillere i 5 år, bliver de efterhånden lidt trætte af at høre på en, og jeg følte, at vi efter OB-kampen ikke rigtigt kom igang i efteråret. Som om holdet var lidt mættet, siger Tobias og fortsætter:
– Så i stedet for at blive på min post, bare fordi klubben var ’min baby’, nåede jeg frem til, at jeg faktisk var nødt til at forlade trænerposten, hvis klubben og holdet skulle udvikle sig mere. Det var en svær beslutning, men en jeg blev mere og mere overbevist om, hvor trist det end var. Men jeg følte virkelig, at jeg var loftet på mange områder, og hvis klubben ikke kunne vokse sig større end mig – så skulle jeg bare ud!
Da åbningen så kom i Herlev, tog jeg det som en lille ’kompensation’ for at forlade mit projekt i FC Udfordringen, men jeg glæder mig selvfølgelig også helt vildt til de nye udfordringer.

Hvad er målsætningen for B73?
– Selv om klubben ligger midt i rækken, er der kun 3 point ned til stregen, så overlevelse i rækken er klart første prioritet. Det er den sportslige målsætning. Men det kommer også til at handle meget om mandskabspleje. Klubben har fyret den tidligere træner pga. konflikter med truppen. Så der er et træner/spiller-samarbejde der skal bygges op igen.

Drømmer du om at senere at tage skridtet videre og blive træner for en Superligaklub på et tidspunkt, eller er du tilfreds med at kunne have det som et sideløbende job? Og hvad tror du er realistisk?
– Drømmer jeg om et fuldtidsjob som træner? Helt sikkert. Er det realistisk? Nok ikke. Men det er jo heller ikke realistisk, at en serie 2 træner får et hold i Sjællandsserien, eller at et serie 2 hold spiller mod OB. Så hvorfor ikke?

Hvilke tre ting er vigtigst for dig som træner, og hvorfor?
– Samarbejde, kommunikation og en smule held. Det vigtiste ved fodbold er de relationer, som spillerne har med hinanden på banen. Jeg plejer at sige, at det er lige meget, hvad et hold gør, bare alle gør det samme samtidig, så går det dig godt. Så det handler om at opbygge relationer mellem spillerne og skabe en enhed.
Godt samarbejde kræver god kommunikation – både verbalt og non-verbalt. Og endelig bliver ingen hold store uden en lille smule held.

Hvilke tre ting fra jobbet som træner i FCU tager du med over til B73?
– Det ved jeg ikke. Det hele er stadig så nyt, men jeg håber at kunne komme med et åbent sind og give rigtig meget af mig selv. At lukke spillerne ind på min person og vise dem, at man holder af dem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det må være lidt vemodigt at skulle sige farvel til gutterne i FCU efter alle jeres kampe og store resultater. Hvordan har du det med det? Har du tid til at komme ud og se kampene?
– Det bliver et kæmpe tab ikke at tale, snakke, føle, se og mærke FCU hver dag. Men igen, det er min klare overbevisning, at klubben kan udvikle sig endnu mere uden mig, så jeg glæder mig meget til at se klubben udvikle sig uden min direkte indflydelse. Og så er jeg overbevist om, at det ikke er farvel, men mere et ’på gensyn’.

Du har haft en fodbold-netværksgruppe, som er tilknyttet FCU. Vil du stadig være med i den?
– Jeg har desværre ikke været med i gruppen, siden min lille pige blev født, men et af de nye tiltag i klubben bliver ansættelsen af en klubpræst, og det tror jeg vil løfte den kristne karakter i klubben.

Har der været nogle åndelige oplevelser i arbejdet med FCU? Hvordan har det været at arbejde i en klub, som bygger på et kristent grundlag i forhold til andre steder, du har været?
– Der har været en del. Jeg har set holdkammerater blive mødt af Helligånden, jeg har set mennesker, der ikke har nogen andre steder at være, blive en integreret del af klubben, jeg har set lokalrivaler blive lokalvenner. Pyha, jeg har virkelig oplevet meget, jeg ikke tror, jeg kommer til at opleve særligt mange andre steder, siger Tobias.
De to nuværende spillere Peter Anthon og Mads Drake bliver FCU’s nye trænerteam.


Artiklen fortsætter efter annoncen: