Abbas ønsker NATO tropper som sikkerhed for palæstinensisk stat

Præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas har i et interview med “New York Times” foreslået, at NATO tropper, anført af USA, bør blive ansvarlige for sikkerheden i en fremtidig palæstinensisk stat.

I interviewet kom han ind på tilstedeværelsen af israelsk militær og sagde, at israelske soldater kan blive på Vestbred-området i fem år i stedet for tre.

Han sagde imidlertid, at en anerkendelse af Israel som en jødisk stat ikke kommer på tale og henviser til Israels fredsordninger med Jordan og Egypten, som aldrig blev anmodet om en sådan anerkendellse.
– En fremtidig palæstinensisk stat vil blive beskyttet af dets politistyrker, ikke af en palæstinensisk hær, sagde han. Vi vil blive demilitariserede. Tror I, at vi kan have nogen illusion om, at vi kan have sikkerhed, hvis israelerne mener, at de ikke har sikkerhed?

Abbas sagde, at ideen om at stationere NATO tropper også blev støttet af de tidligere israelske statsministre Ehud Barak og Ehud Olmert, såvel som af USA’s præsident George W. Bush. Han havde forelagt ideen for statsminister Benyamin Netanyahu om en amerikansk-ledet NATO styrke, omfattende jordanere.

Om tidsrammen for fredsforhandlinger med Israel sagde han, at han er parat til at afvige fra den oprindeliget fastsatte dato den 29. april.
– Det er ikke nogen hellig dato, sagde han. Måske der sker noget lovende ved slutningen af denne ni måneders periode. Skal jeg så stoppe? Jeg vil ikke stoppe. Men hvis der intet er i horisonten, vil vi stoppe.

Den israelske politiske kommentator, Ron Ben-Yshai, siger,at Abbas har været hurtig til at drage fordel af “ord-krigen” mellem udenrigsminister John Kerry og israelske politikere for at præsentere sig selv som den gode mand.
– Abbas forekomer at være fleksibel og tilmed at gå samen med Kerry for at fremme fred, siger Ben-Yshai. Men i realiteten – når man ser nærmere på grundlaget for denne føjelighed – er der faktisk meget lidt nyt. Alligevel må man ikke ignorere denne lille fleksibilitet hos Abbas, som er kommet til udtryk på forskellig vis, heriblandt at han går ind for en NATO tilstedeværelse i det palæstinensisk-kontrollerede Vestbred-område på ubestemt tid.

Videre skriver Ben-Yshai:
– Amerikanske og europæiske tropper har vist, også i Libanon, at de ikke vender det blinde øje til over for terrorist-netværker og overtrædelser af sikkerhedsarrangementer, som er imod deres egne interesser. Spørgsmålet er, om disse soldater vil have det samme høje niveau af militær efterretning og samme operations-frihed, som idag gør det muligt for israelsk militær at afværge terroristattentater, inden de er begyndt at udkrystallisere sig. En NATO styrker vil også gøre det vanskeligere at operere for israelsk militær.

Statsminister Benyamin Netanyahu siger, at det er “absurd” at forvente en fredsordning med palæstinenserne uden anerkendelse af Israel som en jødisk stat.
– PA-præsidenten ved, at der ikke bliver en aftale uden en anerkendelse af et (jødisk) nationalt hjemland, siger Netanyahu. Vi anerkender et nationalt hjemland for palæstinenserne – og de vil ikke anerkende en jødisk stat?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu opfordrede internationale “spillere”, som han sagde havde presset Israel, til at lægge press på den palæstinensiske ledelse for at forstå, “hvad følgerne vil være for palæstinenserne, hvis der ikke bliver nogen aftale”.