Ny spænding mellem Israel og USA

En ny spænding er opstået mellem USA og Israel, idet israelske ledere kritiserer udenrigsminister John Kerrys implikation, at Israel vil kunne blive konfronteret med boykot, hvis fredsdrøftelserne slår fejl – efterfulgt af USA’s vrede advarsel imod at “forvrænge” Kerrys udtalelser.

Det amerikanske udenrigsministerium var særlig i harnisk over en kommentar fra økonomiminister Naftale Bennett (fra partiet “Habayit Hayehudi”) “at vi forventer, at vore venner i verden står sammen med os imod forsøg på antisemtisk boykot af Israel”.

Udenrigsministeriets talskvinde, Jen Psaki, siger:
– Udenrigsminister Kerry har i tre årtier beslutsomt støttet Israels sikkerhed og velvære, omfattende en standhaftig modstand imod boykot.

Bennetts beskyldning at Kerry opmuntrer til “antisemitiske boykotter” fulgte kort efter, at knessetmedlem Moti Yogec, fra Bennetts parti, havde sagt, at Kerrys uopholdelige stræben efter fred har “antisemitiske undertoner”.

Andre israelske politiske ledere fordømte Kerry, som på en sikkerhedskonference i München havde talt om “boykotter hvis den israelsk-palæstinensiske konflikt ikke slutter”.

Minister for Strategiske og Efterretnings-anliggender, Yuval Steinitz, sagde igår ved åbningen af det ugentlige regeringsmøde:
– Kerrys bemærkninger om boykot mod Israel er fornærmende og utålelig – ingen kan tvinge os til at føre forhandlinger med en revolver mod vores hoved”.

Statsminister Benyamin Netanyahu kritiserede også Kerry, dog mere moderat, da han sagde:
– Forsøg på at boykotte Israel er uetiske og uberettigede. Og de vil ikke opnå deres mål. Boykot-trusler får palæstinenserne til at grave sig ned i deres afvisnings-stillinger og gøre fred mere fjern. Intet pres vil få mig til opgive Israels afgørende interesser, først og fremmest dets sikkerhed.

Talskvinde Psaki forsvarede imidlertid Kerrys kommmentarer ved at sige:
– Han talte stærkt til forsvar for Israels interesser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge “New York Times” klummeskriver Thomas Friedman omfatter Kerrys forslag til en rammeordning, at der bliver en palæstinensisk hovedstad i det arabiske Øst-Jerusalem og ingen ret til tilbagevenden for palæstinensiske flygtninge til det egentlige Israel.

Friedman, der i disse dage besøger Israel, skriver, at Kerrys rammedokument vil indeholde de indrømmelser, som Washington mener, at israelere og palæstinensere bør gøre for at opnå en fair og varig ordning.

En fremtrædende palæstinensisk leder siger som kommentar til dette:
– Hvis Friedmans omtale af en rammeaftale er korrekt, vil den palæstinensiske ledelse ikke kunne acceptere den som basis for en endelig fred.


Artiklen fortsætter efter annoncen: