700 sårede syrere behandlet i Israel

Omkring 700 syrere, størstedelen af dem såret under borgerkrigen, er blevet behandlet på hospitaler i Israel.

Denne humanitære indsats fra Israels side over for en officiel fjende er der hidtil blevet talt meget lidt om, for ikke at bringe det skrøbelige forhold mellem Syrien og Israel yderligere ud af balance, men idag oplyser såvel “New York Times” som israelske medier detaljer om denne israelske hjælp.

For tiden er 490 syrere under behandling på hospitaler i det nordlige Israel, omfattende 233 i Safeds Rebecca Sief Hospital, 200 i det vestlige Galilæas hospital i Naharia, 38 i Poriya Hospitalet i Tiberias og 20 på det medicinske center i Haifa.

De øvrige, omkring 200, blev behandlet ved den syrisk-israelske grænse på Golan-højderne på et israelsk militært feltlazaret.

Hvis patienten er mindreårig, får et voksent familiemedlem i reglen tilladelse til at opholde sig på hospitalet.
Denne behandling i det stille har stået på et årstid, og nogle menneskerettigheds-aktivister siger, at Israel bør tilbyde asyl til disse patienter.

Lederen af organisationen “Læger for Menneskeretigheder-Israel”, Hadas Ziv, siger, at alle syriske patienter vil møde en repræsentant for Røde Kors og blive informeret om muligheden af at blive i Israel som asylansøger.
– Men hvad sker der senere, siger Ziv. Hospitalerne yder en livsreddende indsats, men hvad med en senere revalidering, fx for en, hvis ben har måttet amputeres.

Direktøren for det vestlige Glilæas hospital i Naharia, dr.Massad Barhoum, siger, at sårede fra borgerkrigen – spædbørn, børn, teenagere, mænd og kvinder – er blevet en del af den barske realitet i et naboland. Han sigervidere:
– Dette er blot en dråbe i havet sammenlignet med tab af menneskeliv under denne konflikt.

Blot en enkel syrisk statsborger, en kvinde der er blevet behandlet i Israel, har anmodet om asyl. Hendes anmodning evalueres nu ved en retsinstans.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter næsten tre års borgerkrig, der har dræbt omkring 130.00 mennesker og drevet millioner på flugt, frygter mange syrere præsident Bashar Assads styrker mere,end de frygter israelske soldater ved grænsen.

De sårede fra borgerkrigen, der ønsker behandling på israelske hospitaler, og disses pårørende bringes videre fra grænsen i israelske militærambulancer.

Israel afslører intet om de såredes syreres identitet for ikke at udsætte dem for yderligere fare, når de vender hjem. En syrer, der ledsagede sit kritisk sårede fem år gamle barnebarn til et hospital i Israel, siger:
– Assad betegner de, der kommer hertil, som kollaboratører med Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blandt de mange hjerteskærende historier er følgende:
To brødre, 8 og 10 år gamle legede med marmorkugler uden for deres hjem i Syrien, da en raket halshuggede den ældste og kritisk sårede hans lillebroder. Læger på et syrisk hospital, hvor han først var til behandling, sagde til drengenes moder: “Hvis du vil redde din søn, må du tage ham til Israel”.

Nogle dage senere ankom den sårede dreng og hans 34-årige moder til hospitalet i Naharia, hvor den traumatiserede dreng fortalte staben, hvordan han havde set sin broders hoved flyve.

Moderen sagde, at hun var overbevist om, at drengen, der døde, havde prøvet at beskytte sin yngre broder fra raketsprængningningen.