Vrede syriske modstandere til møde i Geneve

Da forbitrede syriske modstandere  mødtes ved forhandlingsbordet i Geneve for første gang under den tre-årige konflikt, var deres førsteprioritet at afholde modparten fra at udvandre. 

Nu har deres drøftelser om afslutning af borgerkrigen taget et forsigtigt skridt fremad, da parterne enedes om at bruge det samme dokument som basis for drøftelserne.De var imidlertid uenige om, hvordan drøftelserne skulle fortsætte. Der var intet tegn  på et gennembrud i bestræbelserne på at lindre lidelserne hos de tusinder af belejrede indbyggere i staden Homs’ Gamle By – et anliggende, der skulle bryde isen og skabe tillid ved begyndelsen af fredsdrøftelserne. 

Såvel oppositionen som regeringen udtaler, at de enedes om at bruge “Geneve-kommunikeet”, et dokument der vedtoges på en international konference i Geneve i juni 2012, og som afstikker de nødvendige stadier for at afslutte den blodige konflikt og opnå en politisk overgang. 

Med henvisning til kommunikeet af 2012 siger oppositionens talsmand, Louay al-Safi:

– Vi er blevet enige om Geneve-1 som basis for drøftelser. 

Den syriske regering, som tidligere havde fremsat et eget dokument, udtaler, at det vil bruge Geneve-kommunikeet “med forbehold” og drøfte den “afsnit for afsnit”. 

Geneve-kommunikeet henviser til regeringen og bevæbnede oppositionsgrupper, men der tales ikke om terrorister eller terrorisme, som er udtryk, regeringen bruger for at betegne de, der ønsker at styrte præsident BasharAssad.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:En rådgiver af Assad, Boutaina Sha’aban, siger, at det første anliggende må være at drøfte terrorisme.

Oppoisitions-delegationen siger, at drøftelser om en overgangs-regering har første prioritet. 

– Intet kan opnås, medmindre vi kan oprette en overgangsregering, siger en talsmand for denne gruppe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Organisatorerne af drøftelserne i FN-hovedkvarteret i Geneve vil prøve at  forhindre parterne i at udvandre og lade processen gå sin gang. 

USA og Rusland, der er fælles sponsorere af konferencen, er enedes om at øge presset på de to parter for at opnå et kompromis.                              

 

En vestlig diplomat har følgende kommentar:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi tror ikke, at denne proces vil vare i årevis, men det er klart, at man ikke i løbet af blot en uge kan løse problemerne. 

– Hvis denne konference slår fejl, vil situationen eksplodere regionalt, siger en anden diplomat, der blot ville udtale sig under dække af anonymitet. 

Der er 250.000 personer  i Homs og andre belejrede steder, og adgang til dem betegnes som en “test” for fredsdrøftelserne. 

Ifølge “Den syriske observationsgruppe for Menneskerettigheder” i Beirut, er antallet af dræbte i borgerkrigen nu nået op på omkring 126.000, men “er formentlig noget større”.