Den amerikanske drøm i frit fald

Lige før FBI afslører dem: svindlerparret Sydney Prosser (Amy Adams) og Irving Rosenfeld (Christian Bale) er ved at afslutte en handel med en ny kunde - desværre en FBI-agent (still fra filmen: United International Pictures).
Lige før FBI afslører dem: svindlerparret Sydney Prosser (Amy Adams) og Irving Rosenfeld (Christian Bale) er ved at afslutte en handel med en ny kunde – desværre en FBI-agent (still fra filmen: United International Pictures).

Som en forrykt fortælling om fupmagere, FBI-agenter, bøller og politikere er American Hustle årets sjoveste film. Men instruktør og forfatter David O. Russell har mere at sige end blot sjov: American Hustle er en skildring af det mørke hjerte af amerikansk ambition.

Irving Rosenfeld, ejer af en kæde af renserier, forsøger sig med en lille sidegeschæft som lånehaj og kunstforfalsker. Hans barmfagre og skingrende skøre kone Rosalyn forsøger at holde ham i kort snor, men det afholder ham dog ikke fra at falde for den forførende Sydney, en smuk og kløgtig svindler, der med Rosenfeld på sin side øjner mulighed for hurtige penge. Da deres operation bliver opdaget af den ambitiøse FBI-agent Richie DiMaso, tilbyder han dem følgende aftale: De undgår fængsel, hvis de hjælper ham med et svindelnummer for at afsløre New Jerseys udbredte politiker-korruption, et nummer der involverer den godtroende og ukorrupte politiker Polito.
American Hustle er trods sit emne fast forankret i en form for menneskelig tåbelighed, der næsten synes … kær. Hver eneste karakter er styret af ønsket om at forbedre sig selv – en svindlers version af den amerikanske drøm – og filmens styrke ligger i, at ingen af karaktererne er endimensionale: Den korrupte politiker kan have gode intentioner, den overivrige FBI-agent kan være blændet af sit eget storhedsvanvid, og den utro svindler kan få samvittighedskvaler.
Som man kan forvente af en film, hvis hovedinteresse ligger i korruptionen af den amerikanske drøm, forsøger American Hustle at binde sit plot og sine umoralske karakterer op på vores kulturelle bagage. Filmen inviterer os til at reflektere over Bale og hans følge som repræsentanter for et korrupt samfund, et samfund hvor status er altafgørende, men værdierne er forsvundet i et morads af selvrealisering, og det gør filmen til mere end blot en morsom svindler-eskapade.

American Hustle • 129 min.
Biografpremiere: 23. januar