Ikke uden moral

Af Henri Nissen Redaktør
Af Henri Nissen
Redaktør

Når vi i sidste uge så SF gå i opløsning, så er det et tidstypisk tegn på, at de politiske partier har mistet deres moralske pejlemærker.

Det er naturligvis moralsk forkasteligt, at de samme politikere, som harcelerer over bankers rådgivning om skattely, nu sælger Danmarks statsejede aktier til en udenlandsk bank, der er kendt for at operere i skattely.
For SF er det især et politisk selvmord, fordi partiets oprindelige socialistiske ideologi kompromitteres.
Socialdemokraterne ville også tidligere være helt imod et udsalg af danske værdier til en udenlandsk spekulant.
Er de borgerlige så bedre?
Nej, desværre, de borgerlige sælger også ud af deres oprindelige idealer, hvis blot det økonomisk kan betale sig.
Vi oplever i stadig højere grad, at partierne har mistet deres moralske begrundelser. De røde partier glemmer deres sociale indignation, de liberale deres frihedsidealer, og de konservative den almindelige anstændighed.
Politikerne er blevet pragmatiske og mere optaget af at få magt end at kæmpe for deres etiske værdier.

Dybest set skyldes det, at man har kasseret det kristne værdigrundlag. Man vil ikke længere tale om moral – alt er tilladt. Men uden en grundlæggende moral om, hvad der er rigtigt og forkert, smuldrer partiernes ideologier.
Hvis man blot lader hensynet til økonomien (eller arbejdspladserne, som man siger) være afgørende, så kan man forsvare de mest afskyelige handlinger. For det vil ofte kunne betale sig at være umoralsk.
Vi har brug for kristendommens værdier. Socialisterne var jo ikke de første, der følte en social indignation overfor de svage. Den indignation findes stærkere i kristendommen end i nogen anden religion. Og Karl Marx og de andre socialister var oprindeligt inspireret af de kristne værdier, som var den gode samvittighed i deres samfund. Og på samme måde var de første liberalister netop frihedssøgende, fordi de var kristne. De konservative kæmpede for Gud, konge og fædreland, fordi de var troende. Osv.
Nu forsøger de at fortsætte uden moral, og så går det galt.
Hvis ikke vi får de kristne værdier tilbage, vil det blot blive værre.
Så her er måske en udfordring for dig til at engagere dig i samfundet på en eller anden måde?