Smykker i det hellige land

Iris Fishofs pragtbog ”Jewellery in Israel” er netop udgivet på engelsk af et tysk kunstforlag.
Iris Fishofs pragtbog ”Jewellery in Israel” er netop udgivet på engelsk af et tysk kunstforlag.

Israel er både et meget ungt og et meget gammelt land. Dets kultur er en smeltedigel af indtryk fra hele verden. I en ny bog fortæller dr. Iris Fishof – gift med Udfordringens korrespondent i Jerusalem – om smykker i det moderne Israel.

Israel har en helt speciel kunsthistorie, foruden alt det andet spændende. På syv år har dr. Iris Fishof samlet en bog med eksempler på smykker i Israel fra den nye stat blev dannet i 1948 og til i dag.

Smykkerne udtrykker den kulturelle smeltedigel, som Israel er blevet på grund af de jødiske immigranter fra hele verden.
Derfor finder man ikke blot bibelske motiver og mellemøstlig symbolik, men også meget moderne smykker, som på en eller anden måde udtrykker Israels kultur.
Bogen beskriver først Bauhaus-stilen, som kom til landet i 1920-30’erne med europæiske immigranter. Dernæst de kollektive smykkevirksomheders gode håndværk. Og så 80’ernes kunstneriske design, som efterhånden blev internationalt kendt.
Iris Fishof når frem til, at der nok ikke findes speciel israelsk kunst, men nærmere en meget forskellig kunst i Israel – som alligevel udtrykker det særprægede lands sammensatte identitet.

En brudedragt, som den jødiske kunstner Moshe Ben David har rekonstrueret efter, hvad han husker fra sin barndom i Yemen, før han kom til Israel. Smykkerne er et eksempel på, hvordan israelske smykker viser, at landet er en mellemøstlig kulturel smeltedigel.
En brudedragt, som den jødiske kunstner Moshe Ben David har rekonstrueret efter, hvad han husker fra sin barndom i Yemen, før han kom til Israel. Smykkerne er et eksempel på, hvordan israelske smykker viser, at landet er en mellemøstlig kulturel smeltedigel.
Israelske smykker er præget af Mellemøstens semitiske kultur, men også af modernistiske impulser fra de indvandrede europæiske og amerikanske jøder.
Israelske smykker er præget af Mellemøstens semitiske kultur, men også af modernistiske impulser fra de indvandrede europæiske og amerikanske jøder.