Sort skygge over det tysk-israelske forhold

Der blev i egentlig forstand kastet en sort skygge over det israelsk-tyske forhold, da statsminsister Benyamin Netanyyahu sagde farvel til den tysker Angela Markel efter hendes kortvarige, men succesrige besøg i Jerusalem med næsten hele sin regering.

Skyggen var fra Netanayhus pegefinger. Den lagde en sort streg under næsen på Merkel og næsten gav hende det samme kendetegn som en af hendes forgængere havde det, en mand med en lille sort moustache.

Ingen gav navn til denne person, men alle vidste, hvem der var tale om.

Der var stor forlegenhed hos tyskere og israelere. Flere dages dage vellykkede drøftelser og ceremonier var ved at overskygges af et enkelt fotografi.

Episoden fandt sted på en pressekonference, hvor Merkel sagde, at hun ikke ville støtte nogen boycot af Israel, men at Tysklands er forpligtet til at følge EU-retningslinjer om mærkningen af varer, der er produceret i israelske bosætttelser på Vestbred-området.

Andre emner der blev drøftet på pressemødet var påståede israelske angreb mod Hizbollah-mål, den israelsk-palæstinensiske fredsproces, det iranske atomprogram og israelsk-tyske relationer.
Merkel var enig med Netanyahu i, at et atom-Iran er en trussel både mod Israel og Europa, som kan rammes af Irans ballistiske missiler.

Netanyahu sagde, at han håber at Merkels besøg bekræfter styrken af de tysk-israelske forbindelser, og at Tyskland – under Merkels ledelse – havde vist en fast forpligtelse til Israels sikkerhed.

Ved afslutningen af Merkels besøg tildelte præsident Shimon Peres hende med “Præsidentmedaljen for Udmærkelse”, en æresbevisning for at have “stået sammen med Israel” og hendes kamp imod rascisme og antisemitisme.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tidligere modtagere af udmærkelsen er præsident Barack Obama, tidligere præsident Bill Clinton, tidl. udenrigsminister Henry Kissinger og menneskerettigheds-aktivisten Elie Wiesel.