Ultraortodokse i kæmpedemonstration mod værnepligt

I et af de største protestmøder nogensinde i Israel demonstrerede over en halv million ultra-ortodokse jøder (haredi) igår i Jerusalem mod en regeringsplan om værnepligt for denne del af befolkningen.

Den enorme folkegruppe standsede i seks timer normal trafik i udkanten af byen. Over 3500 politibetjente var udkommanderet for at prøve at holde orden.

Demonstrationen forløb imidlertid roligt, uden sårede og uden nogen arrestationer.

Mange kalder det en kuturkamp og en af de største udfordringer nogensinde til det israelske samfund.

I årtier har ultra-ortodokse været fritaget for militærtjeneste, hvis de er registreret i en religiøs læreanstalt, en såkaldt yehiva, eller er heltids-optaget af Torah-studier. Mange almindelige israelere, der aftjener deres værnepligt fra 18-års-alderen, opfatter dette hurtigt voksende haredi-mindretal som parasiter og kræver, at de opfylder deres pligt som israelske borgere og gør tjeneste i landets forsvar.

Verdslige jøder har givet udtryk for deres foragt for denne massive haredi-protest. En af dem, en kvinde ved navn Aurora Carlson, siger, at hun er chokereret over demonstrationen og dennes omfang.
– De er bange for tage et ansvar. Det ville være mere værdigt, hvis de ikke modtog millionvis af shekler fra staten i velfærd, uden at give noget til gengæld, siger Carlson.

Demonstrationen forløb uden taler. Den havde en religiøs undertone, idet der blev blæst i vædderhorn (shofar) og recitereet fra salmer.

En stor del af demonstranterne var fra det sefardiske “Shas”-parti og den anti-zionistiske “Eda Haredit”-gruppe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Yitzhak Ravitz, der er formand for “Degel Hatorah” og viceborgmester i den ultra-ortodokse by Betar Ilit, sagde – mens han pegede på sin 13-årige søn, et af hans 11 børn, der var med til demonstrationen:
– Jeg er her på grund af ham. Hvis han skal i hæren, vil staten falde fra hinanden. Jeg er zionist og mener, at staten Israel er i dødelig fare, hvis den løfter sin hånd mod Torah’en.

Den ultra-ortodokse sektor i Israel udgør henved 10 procent af Israels befolkning på omkring otte millioner, men vokser hurtigt på grund af deres børnerige familier.