8.000 shia-fightere kæmper for Assad

Antallet af shia-fightere, der kæmper på præsident Bashir Assads side i borgerkrigen mod oprørsstyrker, er nu henved 8000, oplyses det i en beretning fra den Tel Aviv-baserede organisation “Israeli Intellligence and Heritage Commemoration Center”.

– Iran vil sikkert drage fordel af udenlandske shia-fightere i Syrien, når de vender tilbage til deres hjemlande, særligt Irak, hedder det i rapporten. Deres tilbagevenden vil formentlig skabe for iranerne – særligt “Quds styrken” – et netværk af trænede fightere med kamperfaring som kan anvendes af Iran i dets terrorisme – og samfundsnedbrydende aktiviteter.

Centrets leder, Reuven Erlich, siger, at shia-fighterne let vil kunne blive iranske agenter, med motivering og militær erfaring, som kan spredes ud over hele regionen.
– Der er idag ifølge vores vurdering tusinder af Hizbollah-mænd i styrkerne, fortsætter beretningen.

Det anslås, at flere tusind shia-irakere er organiseret i militære enheder, hvoraf den mest prominente er “Abu al-Fadhel al-Abbas Brigaden”. Den udenlandske gruppe omfatter shia-samfund i arabiske og muslimske lande som Bahrain, Kuwait, Saudi-Arabien, Pakistan og Afghanistan.

Videre hedder det, at Iran støtter dem ikke blot ved at give dem religiøs berettigelse, men også penge og udstyr.

– Vi vurderer, at Iran er involveret i at operere shia-militærenheder i nært samarbejde med den syriske hær og Assad-styrets sikkerhedsstyrker, oplyses det i beretningen.

I januar fremsatte Centret en beretning om, at omkring 7000 udenlandske sunni-krigere var ankommet til Syrien for at kæmpe med oprørerne, og at størstedelen af dem sluttede sig til jihadi-orgnisationer, først og fremmmest “Al- Nusra Fronten”.