OL-håndboldspiller genså Morgenstjernen i Udfordringens by

Mary-Anne og Tom Hardiman
Mary-Anne og Tom Hardiman

Tom Hardiman var topatlet. Han deltog i Olympiaden i München i 1972 på det amerikanske håndboldteam. Og bagefter blev han af guvernøren for New Yersey i USA bedt om at lede det specielle OL for mentalt handikappede.

Sammen med det amerikanske håndboldteam har han flere gange spillet imod Danmark – og vundet, bemærker han med et smil.
– Håndbold er for mig at se den mest spændende og underholdende sport, der findes, siger han. I den forløbne uge besøgte de Udfordringen og Christiansfeld, som viste sig at få en helt speciel – profetisk – betydning for dem.

OL i München

De fleste husker OL i München 1972 for den frygtelige massakre, hvor palæstinensiske terrorister dræbte 12 israelske sportsfolk.
– Vi hørte meget lidt om det, mens det foregik, selv om vores team boede meget tæt på israelerne. Men bagefter var der dyb sorg og OL-legene blev udsat en dag på grund af massakren, som kastede en mørk skygge over OL, husker Tom.
Men Tom husker også OL for noget andet. Det var nemlig her, en sportskammerat fortalte ham om sin tro, og Tom blev så interesseret, at han besluttede at gå i kirke, når han kom hjem.
Han og Mary-Anne begyndte nu at komme i en uafhængig menighed. De blev præstepar, og kirken voksede fra et par håndfulde til 150 personer.

Morningstar

Senere kom parret i kontakt med kirken Morningstar i Fort Mill, South Carolina.
Og Tom har siden 2004 haft ansvar for næsten 500 pastorer i hele verden. Denne menighed er grundlagt af Rick Joyner, som bl.a. har skrevet bogen ”Den sidste prøve”, og som af mange anerkendes som en af vor tids store profeter. Morningstar sender også tv og udsender missionærer.

Kursus i Kolding

Tom og Mary-Anne har netop holdt kursus på Kolding Internationale Højskole om at lytte til Gud. Og Mary-Anne har undervist om at bede for syge. På en fri-eftermiddag besøgte de Christiansfeld og Udfordringen.
Og Christiansfelds rødder i Brødremenigheden har en helt speciel betydning for dem.

Moravian Falls

– Morningstar-kirken fik for nogle år siden videregivet et landområde af forbønslederen Tom Hess i Jerusalem. Han havde fået det fra en giver, men havde ikke set stedet.
Samtidig fik profeten Bob Jones en drøm om et område i bjergene i North Carolina.
Rick Joyner har beskrevet dette i bogen ”A Prophetic History”. Bob Jones gav præcise geografiske beskrivelser af et landområde 100 km syd for Fort Mill og 40 km fra grænsen til Tennese. Området ville være afgrænset af hvide sten til den ene side og gamle egetræer til den anden. Fra dette sted ville evangeliet spredes til hele verden, profeterede Jones.

Zinzendorf og brødrene
Den tidligere OL-håndboldstjerne og træner kan godt få varmen, når han underviser, - som her på Morningstars tv-kanal.
Den tidligere OL-håndboldstjerne og træner kan godt få varmen, når han underviser, – som her på Morningstars tv-kanal.

Det viste sig nu, at det område, som Tom Hess havde foræret til Morningstar, netop lå her, og at det i 1752 var købt af grev Zinzendorf, som grundlagde Brødremenigheden i Tyskland. Stedet hed da også Moravian Falls (Moravian er det engelske navn for Brødremenigheden, det kommer af Mähren i Tjekkiet).
I dag er der et missionscenter her, hvorfra der sendes en ny type misssionærer til hele verden. Desuden er der et retrætecenter, hvor mange kendte prædikanter tilbringer tid i bøn. Moravian Falls er et af de steder i verden, hvor der er set flest engle, og hvor der optræder specielle lysfænomener på fotos.

Brødremenigheden

– For ganske kort tid siden fik vi en ny profeti om, at vi skulle undersøge vores rødder i Brødremenigheden.
Derfor er det som en profetisk bekræftelse, at vi nu pludselig tilfældigt står i Christiansfeld uden at vide, at denne by fandtes, siger en undrende Tom, da vi får en kop kaffe og nogle af byens kendte honningkager på Udfordringen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Comenius’ pædagogik

Mary-Anne fortæller, at kirken også driver et stort skolearbejde, som er opkaldt efter brødremenigheds-pædagogen Comenius. Skolerne, der begynder ved børnehaven og fortsætter til college-niveau, omfatter også et teologisk universitet. Alt sammen bygger på kreative og naturlige værdier. Fx har børnene fri en af de fem skoledage om ugen til at udfolde deres interesser. Det kan fx være i praktik eller det kan være til selvstudium. Eleverne har heller ikke lektier for, fordi man mener, det er vigtigt, at de ikke sidder med hovedet i bøger dagen lang. De kristne værdier spiller også en stor rolle på skolerne, som har opnået bemærkelsesværdige resultater.

Morgenstjernen

Navnet Morningstar kommer i øvrigt fra den samme stjerne, Venus, som også er grundlag for den kendte adventsstjerne i Christiansfeld. Morgenstjernen kommer nemlig til syne kort før solen bryder igennem.
Morningstar-bevægelsen er uafhængig og ikke en del af de traditionelle brødremenigheder. Den er blot påvirket af de oprindelige brødre-idéer, og den forsøger at være en moderne karismatisk kristen kirke, hvor man lægger vægt på det åndelige liv og på mission – ligesom også de første brødremenighedsfolk gjorde.
Morningstar har også menigheder i Europa, og centret ligger i England.

 Christiansfeld, Zinzendorf og Brødremenighedens historie er fortalt i bogen: Hjerternes By.


Artiklen fortsætter efter annoncen: