Det er forfærdeligt i det sorte hul

Detail Of Overweight WomanKære Suh:
Jeg døjer meget med tilbagevendende stressperioder, hvor jeg synes, jeg bliver suget ned i et sort hul.
Indtil videre er det lykkedes mig at undgå længerevarende sygemelding fra arbejde, men jeg frygter, at det kan blive nødvendigt, hvis det fortsætter sådan her.
Det er forfærdeligt at føle, at man sidder i det sorte hul og ikke kan overskue noget som helst, men det, der skræmmer mig mest, er, at jeg ikke forstår, hvorfor det sker, og ikke kan se det komme.
Er der noget, du kan råde mig til at gøre/tænke over, som kan hjælpe mig til ikke at falde i de sorte huller – eller i hvert fald ikke at falde helt så dybt?
Løven
Kære Løve
Det er frustrerende at opleve en ubehagelig situation gentage sig gang på gang uden at være klar over årsagssammenhæng eller mønster og derfor uden mulighed for at gøre noget ved det. Den manglende kontrol og handlemulighed er angstprovokerende og giver endnu mere stress.
For at forstå dit mønster er du nødt til at gå i gang med et stykke detektivarbejde. Sæt dig med din kalender og notér, hvornår de sorte huller har været. Du kan måske ikke huske de helt præcise datoer, men det betyder heller ikke så meget, prøv bare at finde ud af det sådan nogenlunde.
Dernæst skal du lægge mærke til, hvad der er sket i ugerne op til ”det sorte hul” – arbejdsmæssigt og privat. Var der større udfordringer på arbejdet end der plejede at være? Var der samarbejdsproblemer? Opgaver du ikke kunne/havde tid til at løse? Var der problemer på hjemmefronten med ægtefælle eller børn? Var der sygdom i familien? Økonomiske belastninger? Skriv alt ned, der har noget med det pågældende tidsrum at gøre.
På den måde vil du formentlig efterhånden kunne se, hvilke faktorer der tilsammen udløser så meget stress, at dit system ikke kan holde til det. Næste gang noget tilsvarende optræder, er det vigtigt, at du er opmærksom på det og får sat tempoet ned og/eller får bedt om hjælp hos rette vedkommende.
Dernæst skal du have lavet dig en ”advarsels-tidslinie”. Skriv først ned, hvilke tegn/symptomer du får, når du bliver overanstrengt/stresset.
Måske har du umiddelbart ingen anelse om det, men tænk alligevel over, om der ikke er nogle ting, der går igen, fx hovedpine, manglende appetit eller det modsatte, søvnforstyrrelser, social tilbagetrækning, kortere lunte, større antal dage med dårligt humør, trækker dig ind i dig selv osv.
Spørg evt. din ægtefælle eller dine veninder, de plejer som regel at være mere klar over det end en selv. Når du har fået identificeret disse symptomer, så tegner du en lang (tids)linie på et stykke papir og påfører nu symptomerne i kronologisk rækkefølge alt efter, hvilke der melder sig først. Det kan fx se ud som på illustrationen herunder.
Dette kan du nu bruge som en form for ”termometer”. Jo før du opdager, at du har et symptom – jo før kan du stoppe op og gøre noget ved det.
Det kræver selvfølgelig en opmærksomhed på dig selv, men måske er det netop noget af problemet: at du ikke har givet dig tid til at standse op engang imellem og mærket og tænkt over, hvordan du egentlig har det?
Hilsen Suh

 

distræt — ondt i hovedet — sover dårligt — træt/gnaven — spiser usundt — opfarende

——– I—————–I ——————— I——————I——————–I———————–I————-

 

 

 

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: