IPSICC

Katolsk stift i Sydsudan evakueret

Roko Taban, som her uddeler nadver, er nu sammen med hele Malakal Stift flygtet fra vold og plyndringer.
Roko Taban, som her uddeler nadver, er nu sammen med hele Malakal Stift flygtet fra vold og plyndringer.

Malakal Stift blev evakueret efter oprørsgruppers hærgen, skriver Christian Telegraph.

– Vi har mistet alt, alle vore ejendele. Mange af vore kirker og hjem er blevet jævnet med jorden, og alt er blevet plyndret, sagde Roko Taban, administrator for Malakal Stift den 13. marts.

Sydsudan blev dannet i 2011, da regionen fik sin selvstændighed efter 20 års borgerkrig med Republikken Sudan. I den seneste tid har der været voldelige sammenstød i det nye land mellem styrker, der er loyale mod Sydsudans præsident Salva Kiir og tilhængere af tidligere vicepræsident Riek Machar.

Patienter myrdet

Konflikten har ført til, at 739.000 er blevet internt fordrevne og 123.000 er flygtet ud af landet.
Parterne underskrev en våbenhvile den 23. januar, men urolighederne startede igen få uger senere. Begge sider af konflikten beskylder modparten for at have startet de nye uroligheder i Malakal den 18. februar.
Ifølge Læger uden Grænser er flere patienter blevet myrdet i deres senge på hospitalet.

Evakueringer

Taban oplyser, at man har arrangeret masseevakueringer i staterne Unity, Upper Nile og Jonglei. Her har man oplevet voldsomme plyndringer, angreb på hospitaler og apoteker – og mange bliver ramt af malaria og diarré.
Alle stiftets præster og andre medarbejdere er flygtet sydpå.
– Ingen er tilbage i Malakal. De løb for livet. Det var ikke muligt at blive tilbage. Stiftet er helt tomt. Vi har mistet alt som stift … alle dokumenter er væk. Der er ingen køretøjer. Der er absolut intet tilbage, fortæller adminsitratoren.
Byens 250.000 indbyggere flygtede ud i bushen eller til andre landsbyer, der nu lider under overbefolkningen.
Taban selv og de fleste af præsterne bor nu på et præsteseminarium i hovedstaden Juba. Fire præster er blevet tilbage i stiftet, mens de venter på at blive evakueret.

Mangler forsyninger

Ifølge Taban mangler præsterne madforsyninger til seks måneder, foruden deres bønnebøger og messedragter. Alle disse ting blev efterladt i Malakal.
I 2010 var der 12 stiftspræster og 10 munke i stiftet, hvor der boede 876.000 katolikker. Det var næsten 20 procent af befolkningen.
Missionær Sr. Elena Balatti, fortæller, at det ikke ville tjene noget formål at blive tilbage i Malakal, selv om der ikke var noget at frygte.
– Der var ikke nogen at hjælpe. De eneste mennesker, der var tilbage, var rebellerne, sagde hun til det katolske nyhedsbureau Fides.
– Vi har brug for en helt særlig omsorg og kærlighed nu. Vi er ulykkelige. Husk os i jeres forbøn, beder den flygtede administrator Roko Taban.