Nydanskere ’Kommet for at blive’
Tværkulturelt Center holdt sidste weekend-konference i i Fredens Kirke, København, med temaet ’Kommet for at blive’. Samtidig uddelte man årets integrationspris.
– Danmark bliver aldrig igen et homogent samfund. Vi skal fremover dele hverdag med indvandrere og flygtninge, der er kommet hertil fra hele verden, sagde docent Jan Opsal fra Stavanger på weekendens konference.
Konferencen samlede godt 100 deltagere fra 15 lande.
Fordomme kan overvindes
Den norske migrationsekspert pegede på betydningen af ’marginale kontakter’: Når blot en enkelt dansker og en enkelt flygtning kender hinanden personligt, kan de henvise til personlig erfaring, når folk udtaler sig fordomsfuldt eller generaliserende om ’de andre’.
Samtidig minder kristne nydanskere os om, at kirken er global, og at der er andre måder at være kristen på end den danske.
Bibelske migranter
Den anglikanske archdeacon i London, John Perumbalath, holdt tre bibeltimer om bibelske migranter.
– Vi er alle undervejs. Ingen af os er ankommet. Derfor må vi som etablerede kirkesamfund være villige til at lade os udfordre og forandre i mødet med vore dages migranter. Gud rejser sammen med den enkelte migrant. Alle er de en del af Guds plan. Ingen migrant er forladt af Gud, fastslog han.
Integrationspris
Den 42-årige congolesiske flygtning Emile Djonga fra Haderslev modtog Tværkulturelt Centers integrationspris, Årets Krus – Årets Knus. Prisen gives til en kristen flygtning eller indvandrer, der har gjort en særlig indsats for at blive integreret i det danske samfund. Prisen, to krus, en kurv og et diplom, blev overrakt af tidligere overrabbiner Bent Melchior.
Emile Djonga er uddannet sygeplejerske og kom til Danmark som flygtning i 2009. Han har netop afsluttet uddannelsen som social- og sundhedshjælper. I fritiden er han aktiv bl.a. i Luthersk Mission i Haderslev.
I sin tale til prismodtageren udtrykte Bent Melchior stor respekt for Emile Djongas svære situation: På grund af urolighederne i hjemlandet har han ikke haft kontakt med sin kone og seks børn de sidste fem år. Alligevel har han formået at starte forfra, har lært dansk og taget en dansk uddannelse.
Bent Melchior bemærkede også det specielle ved, at han selv som jøde kunne optræde som talsmand for kirkelige organisationer. Det er dansk, når det er bedst, sluttede Bent Melchior.
Nydanske forældre
Mellem konferencens hovedoplæg fortalte tre herboende nydanskere fra Myanmar, Zambia og Kina om, hvordan det er at være forældre i et nyt land. Deres åbenhed om glæder, sorger og bekymringer fik megen positiv feedback.
Konferencen bød også på musik ved en kinesisk violinist, en svensk/israelsk duo, et østafrikansk kor og en amerikansk operasanger. Der var også malerkunst fra Afrika, Filippinerne og Rusland.
Deltagerne oplevede et inspirerende kristent fællesskab med internationalt udsyn og muligheder for networking på tværs af dansk og nydansk kirkeliv, fortæller Birthe Much-Fairwood.