Største Gaza-tunnel afsløret

En speciel-trænet iraelsk militærdeling har afsløret, hvad der betegnes som en af de største og mest sofistikerede tunneller dybt under jorden mellem Gaza-striben til et sted mange hundrede meter inde på israelsk område.

Arbejdet med at bygge tunellen var stadig i gang, da afsløringen fandt sted. Der blev fundet arbejdsredskaber omfattende elektriske boremaskiner og en generator.

Israelsk militær ønsker ikke at opgive tunnellens nøjagtige beliggenhed, af sikkerhedsgrunde.

Hæren udtaler, at Hamas har ansvaret for tunnellen, men Hamas benægter dette og siger, at det “var en gammel passage lavet af Islamisk Jihad”.

Den betonklædte tunnel ligger i en dybde af 8-9 meter, men er nogle steder 20 meter dyb. Den er 1800 meter lang og ligger 300 meter under israelsk land.
– Det er den fjerde tunnel, vi har afsløret i de sidste måneder, siger en militær talsmand. Afsløringen af tunnellerne er et slag mod Hamas. Andre terroristorganisationer prøver at kopiere Hamas’ brug af disse underjordiske anlæg, men Hamas-styret har næsten monopol på dem.

I oktober afslørede israelsk militær en massiv Hamas angrebstunnel, der førte fra Khan Yunis i det sydlige Gaza ind under Israel, sammen med elektriske forsynings- og telefonlinjer. Det tog Hamas over et år at opføre denne tunnel, der var stor nok til, at mænd kunne stå oprejst inde i den.
– Denne form for tunnel er bygget for en støre operation, siger talsmanden – en kidnapning eller noget lignende.

Der blev brugt en tunnel til at kidnappe den israelske soldat Gilad Shalit i juni 2006.

Ifølge israelsk presse blev tunnellen bygget af beton, som israelsk militær havde tilladt at indføre i Gaza for at lette krisen i den civile byggesektor.


Artiklen fortsætter efter annoncen: