Tilspidsning af den palæstinensisk-israelske situation

Den palæstinensisk-israelske situationen er blevet tilspidset, blot fem dage før Israel efter planen skal løslade en ny gruppe palæstinensere i israelsk fangenskab.

Det menes, at Den palæstinensiske Myndighed (PA) vil tage sagen op i FN, hvis Israel ikke overholder fristen.

Mohamed Ashtiya, medlem af Fatahs centralkomite, siger, at lørdag aften den 29.marts skal Israel frisætte den fjerde og sidste gruppe på 29 palæstinensiske fanger, og at denne deadline vil vise Israels hensigter.

Israel har allerede løsladt 104 palæstinensiske fanger som led i fredsdrøftelserne.

En amerikansk forhandlingsgruppe har på vegne af udenrigsminister John Kerry mødtes med palæstinensiske ledere i Ramallah, forud for præsident Mahmoud Abbas’ rejse til Den arabiske Ligas topmøde i Kuwait senere i denne uge.

Abbas ventes at ville anmode de arabiske ledere om at bekræfte deres tilslutning til det arabiske fredsinitiativ, der skulle være til gengæld for en afslutning af Israels besættelse af Gaza, Vestbredden, Øst-Jerusalem og Golan-højderne, samt anerkendelse af palæstinensiske flygtninges ret til tilbagevenden eller kompensation.

Ifølge en højtstående palæstinensisk kilde har Abbas ikke store forventninger til topmødet, men forventer, at de arabiske udenrigsministre vil gå ind for den palæstinensiske stilling over for Israel, omfattende en afvisning af dettes krav om anerkendelse af en jødisk stat.

Abbas håber, at han ved at genoplive det 12 år gamle arabiske fredsinititiv vil sende et klart budskab til Israel og USA om, at denne mulighed ikke vil forblive på bordet.
– De arabiske lande har, med palæstinensisk støtte, forelagt en fair pakkeordning, som vil kunne bringe en afslutning på konflikten, men ingen har hidtil vist sig seriøst interesseret i dette, siger den omtalte kilde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Endnu få dage før den berammede fangeløsladelse vides der intet om Netanyahus intentioner