Abbas: “Holocaust mest afskydelige forbrydelse i vor tid”

Det er idag holocaust-dag, og israelere mindedes dens rædsler ved at stå stille overalt, da luftværnssirener varslede en to minutters stilhed.

Dette er en dag for dyb sjæleransagelse, og landet over blev der afholdt ceremonier, der begyndte i samme øjeblik, sirenerne blev tavse.
Denne holocaust-dag.var anderledes end andre ,idet præsidenten for Den palestinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, fremsatte en officiel udtalelse, hvori han betegnede holocust som den mest afskyelige forbrydelse mod menneskeheden i vor tid og udtrykte sympati med ofrenes familier.
Abbas er ellers blevet betegnet som en holocaust-benægter, fordi han – på grund af sin doktor-[afhandling, offentliggjort som en bog i 1983 – rejste tvivl om antallet af jødiske ofre og argumenterede, at, at ionister havde samarbejdet med nazister for at fremme en indvandring til den fremtidige jødiske stat.
Abbas blev bragt på nye baner om holocaust, da han fornylig mødtes med en amerikansk rabbiner, Marc Schneier – grundlægger af organisationen “Etnisk Forståelse”, der støtter en forståelse mellem jøder og muslimer.
Da rabbiner Schneir foreslog Abbas atfremsætte en udtalelse på holocaust-dag, indvilgede han omgående.- Det kom fra hjertet, siger Schneier.

Det var første gang, en sådan kondolence er blevet fremsat af en palestinensisk leder. I nogle israelske kredse siges det, at Abbas’ udtalelse blot var politisk og skulle tjene hans sag mod Israel.
Statsminister Benyamin Netanyahu afviste Abbas’ udtalelse, da han sagde, at “Hamas benægter holocaust samtdig med at det forsøger at skabe et nyt holocaust ved a ødelægge staten Israel.
Abbas fremsatte sin udtalelse på tærsklen til holocust-dag, to dage før udløbet af tidsfristen for de fastlåste israel-palestinensiske fredsdrøftelser.

Antisemitisme i vækst

Foskere på Tel Aviv Universitet har offentlligjort en undersøgelse, der viser, at antiemitisme er i vækst i Europa, og at der i 2013 blev registreret 554 antisemitiske voldshandlinger, omfattende angreb på mennesker og vandalisme mod synagoger, begravelsespladser og andre jødiske institutioner.
De fleste episoder – 116 – fandt sted i Frankrig. Over en tredjedel af angrebene globalt var rettet mod mennesker.

Moshe Kantor, præsidenten for “European Jewish Congress”- en paraply-gruppe der repræsenterer jødiseke samfund i Europa – siger, at betændelsen af offentlig antisemitisme breder sig, og han gav udtryk for bekymring over den voksende popularitet af ekstremistiske højrepartier, særligt i Frankrig, Ungarn og Grækenland.
Han omtalte også situationen i Ukraine,hvor “jøder befinder sig i midten af konfliktenn mellem nationalister og russiske seperatister, og hvos begge sider bruger anti-jødisk retorik, mens de beskylder hinanden for at give ly til antisemitiske støttere”.

“Holucaust-industri”

I flere kredse i Israel er der rettet en skarp kritik af, at et stort antal knessetmedlemmer har brugt offentlige midler på at tage til Auschwitz, “når der er syge og sultende holocaust-overlevere i Israel”.
Det var den største delegation i knessets historie,da 60 knessetmedlemmer\.inkl. fire ministre og fire viceministre samt 250 andre offentlige personer tog til mindehøjtiligheder i Polen.- Hvem bærer udgiften til denne rejse, siger Anat Meidan, datter tiil en holocaust-overlever. Mit hjerte smerter over, at disse beløb ikke bruges til trængende holocaust-overlevende. Der er i Israel 90.000 overlevende, som ikke er kommet sig over holocausts rædsler og fortjener at leve som mennesker. Holocaust er blevet forvandlet til et rejsebureau i god trivsel.

Richard Oestermann