Israelsk efterretningskilde: “Syrien skjuler kemiske våben”

Israelske efterretningskilder mener, at Syriens præsident Bashar Assad formentlig skjuler nogle kemiske våben, mens det samtidig villeder det internationale samfund.

Den israelske opfattelse er på linje med, hvad man i de sidste uger har hørt fra efterretnngskilder i USA og England.
Under amerikansk og russisk pres blev der i sommeren 2013 opnået en aftale om afviklingen af Syriens kemiske våbenlager, efter at den syriske regering havde udført en massiv massakre, hvorunder 1500 civilpersoner blev dræbt i et oprørsk-besat område. Den syriske regering blev tvunget til at acceotere aftalen i lyset af en amerikansk trussel om at angribe militære mål i Syrien som straf for massakren.

Idag er omkring 90 procent af de syriske arsenaler for kemiske våben blevet demonteret, og midlerne til at producere og afskyde sådanne våben er blevet ødelagt. Der foreligger imidlertid nu efterretnings-informationer, som antyder, at Assad-styret vil prøve at bevare nogle kemiske våben, formentlig som en advarsel til oprørerne i den nu fire år lange borgerkrig.

I de sidste måneder har der været forlydender om, at styret påny har anvendt kemiske våben mod oprørsstyrker og civilpersoner i oprørsk-kontrollerede bydele. Fra forskellige steder i Syrien meldes om, at syriske regeringsfly har nedkastet klorbomber i befolkede områder.

Israel opfatter brug af sådanne bomber som bevis for, at regeringen kun vanskeligt kan udføre land-operationer mod oprørerne. Israelske efterretningsfolk mener, at Assad-styret ikke har nogen interesse i en konfliikt med Israel på nuværende tidsspunkt.

Ifølge en fremtrædende iraelsk kilde er det ikke længere noget positivt for Israel, at Damascus-styret bliver fældet, fordi der hos oprørerne er ekstremistiske islamiske organisationer, hvoraf flere identificerers sig med al Qaida.

Richard Oestermann