Ny bispekandidat vil ikke vie homofile

s2_Haugaard Nielsen, CarstenCarsten H. Nielsen fra Aarhus er den tredje bispekandidat i Viborg Stift.

Sognepræst ved Christianskirken i Aarhus, Carsten Haugaard Nielsen, er den tredje, som stiller op til bispevalget i Viborg senere i år.

Den 53-årige Carsten H. Nielsen har været præst i Christianskirken i Aarhus siden 2011. Han har også været præst i både land- og bysogne og har udgivet flere bøger, bl.a. Ledelse i menigheden – menighed og præst i verden ’midt imellem’ i 2008.
Carsten Haugaard Nielsen har i alt været præst i 25 år. Desuden har han i tre et halvt år været generalsekretær i Sudanmissionen (nu Mission Afrika).

Vier ikke personer af samme køn

TV 2 ØSTJYLLAND stillede Carsten Haugaard Nielsen det uundgåelige spørgsmål om hans syn på vielse af homofile:
– Først vil jeg sige, at jeg synes, det er et spørgsmål, der har fyldt alt for meget. Nu har vi fået et ritual for det, og sådan er det.
Jeg vil langt hellere fokusere på andre ting. Men min egen holdning er den, at jeg ikke vier personer af samme køn.
Jeg synes, at kirken og samfundet burde holde fast ved det, som er traditionen og kirkens opfattelse af ægteskabet, og det er, at det er mellem mand og kvinde, men jeg har stor respekt for, at folk lever anderledes, og at der er andre præster, som vurderer anderledes end jeg, siger Carsten Haugaard Nielsen til TV 2.
– Overskriften (Vil ikke vie homoseksuelle, red.) kunne jeg godt undvære, men står inde for det, jeg siger her i et interview med TV 2 øst, skriver Carsten H. Nielsen i en kommentar på Facebook.

Kan samle og inspirere

En bred kreds af præster, provster og menighedsrådsmedlemmer står bag den nye bsipekandidat ud fra ønsket om at få en biskop med lang præsteerfaring.
– Vi har set os om efter en kandidat, der har rod i Viborg Stift, har lang og bred erfaring som præst, og som samtidig er en dygtig teolog og leder, der kan bidrage med nytænkning til stiftet, siger provst Bjarne Markussen fra initiativgruppen i en pressemeddelelse.
Vi er overbeviste om, at han er den rette til at inspirere og samle menighederne i Viborg Stift, tilføjer Bjarne Markussen.

Klar til nye udfordringer

– En henvendelse først på året satte tankerne i gang. Nu er der en bred gruppe, der peger på mig, og jeg er klar, siger den nye bispekandidat, der omtaler sig selv som værende ’midt i kirken’.
Carsten Haugaard Nielsen er født og opvokset i Holstebro. Han blev ordineret i Viborg Domkirke i 1989 og har været præst i 25 år, de første ni år i sognene Møborg og Nees ved Lemvig. Derefter har han været præst i Christiansfeld i Sønderjylland – og er nu i et storbysogn Aarhus.
Carsten Haugaard Nielsen er gift med Jette, og de har fire børn og to børnebørn.
Der holdes afskedsgudstjeneste for den nuværende biskop, Karsten Nissen, i Viborg Domkirke den 28. september.
De øvrige bispekandidater er Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, og Peter Hedegaard, præst i Holstebro Valgmenighed.