Står Den palæstinensiske Myndighed foran opløsning?

Forlydenerne svirrer om, at Den palæstinensiske Myndighed (PA) står foran opløsning, og at PA-præsident Mahmoud Abbas har truet med dette som følge af manglen på fremskridt i de israelsk-palæstinensiske forhandlinger.

USA har imidlertid advaret Abbas mod at tage et sådant skridt og sagt, at ”den slags ekstremistiske tiltag vil have seriøse implikatiiner på forholdet mellem USA og palæstinenserne”.

Det amerikanske udenrigsministeriuns talskvinde, Jan Psaki, siger:
– I de sidste år har der været store bestræbelser på at opbygge palæstinensiske institutioner, blandt andet med amerikansk finansiel støtte – en opløsning af PA vil have følger for vore relationer og vor støtte.

Abbas har for nogle dage siden sagt til en gruppe knessetmedlemmer, at hvis forhandlingerne forbliver i dødvande, vil han anmode Israel om at påtage sig ansvaret for at administrere Vestbred-området.

– I har ikke brug for tanks, sagde Abbas. Bare send en repræsentant til os, så vil vi overgive ham nøglerne.

På et møde med israelske forhandlere og USA’s udsending, Martin Indyk, bekræftede den palæstinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat, at Abbas var helt indstillet på at opløse PA.

En fremtrædende israelsk kilde betegner stemningen hos palæstinenserne som ekstremt negativ, og at de overvejer drastiske tiltag.

Statsminister Benyamin Netanyahu siger i forbindelse med forlydenderne om opløsning af PA:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Palæstinenserne har talt om at opløse deres myndighed – og idag taler de om at forene sig med Hamas. De bør beslutte sig til opløsning eller forening. Hvis de ønsker fred, lad os det vide.

Abbas vil om nogle dage sammenkalde Fatahs Centralkomite, den næstvigtigste palæstinensiske institution vedrørende politiske beslutninger. Komiteen ventes at ville overveje om forhandlingerne med Israel skal forlænges eller man helt skal opgive fredsforhandlingerne. Et nøgleanliggende vil være muligheden af at opløse PA.

Om blot en uge, den 29. april, er ni måneders perioden for forhandlinger forbi. Indyks møder med palæstinensere og israelere vil fortsætte idag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Såvel palæstinensere som israelere forventer, at udenrigsminister John Kerry vil vende tilbage til området før fristens udløb for at prøve at redde forhandlingerne.

– Vi prøver stadig at finde en formular eller mekanisme, der kan bringe os fremad og få parterne til at forlænge drøftelserne, siger talskvinde Psaki . Vi håber, at parterne kan nå til en aftale snarest muligt.

En israelske kilde siger, at truslen om at opløse PA er et forsøg på at lægge pres på USA og Israel for at indvilge i palæstinensiske krav, især angående løsladelse af fanger.