Israel og USA på kollisionskurs over Ukraine-situationen

Israel og USA er på kollisionskurs om Ukraine-situationen, og Washington skal være ophidset over, at Israel ikke åbenlyst har modsat sig Ruslands overtagelse af Krim-halvøen.

En af grundene til Det hvide Hus’ vrede var Israels udeblivelse ved en nylig afstemning i FN’s generalforsamling om fordømmelse af den russiske invasion og støtte til Ukraines territoriale integritet.

Israel har over for USA givet udtryk for dets bekymring med at indtage en stilling mod Rusland og siger, at dette vil kunne bringe Israels sikkerhed i fare.

En israelsk politisk kommentator siger, at det amerikanske udenrigsministerium og kongressen har vist forståelse for Israels situation, mens Det hvide Hus ikke er overbevist af de israelske synspunkter.

Israel har til USA sagt, at ulig amerikanere, tyskere og englændere er Israel nær de kemiske våben i Syrien og det iranske atomprogram, over hvilke russerne har en afgørende indflydelse, og en konflikt med Moskva vil kunne skade Israels sikkerhed.

En amerikansk talsmand siger, at USA har rådført sig med dets allierede verden over om Ukraine og håber, at det internationale samfund vil fordømme Ruslands aktioner og støtte Ukraine.
– Amerikanerne opfatter israelerne som utaknemmelige i lyset af Washingtons urokkelige støtte af Israel i FN, Kreml og i russiske medier, siger talsmanden. Israels handling anses som en støtte til Moskva.

Amerikanerne var også irriterede over offentlige udtalelser af statsminister Benyami Netanyahu og udenrigsminister Avigdor Lieberman, der talte om “neutralitet” og undlod at støtte USA.
– USA yder Israel tre milliarder dollars i militærhjælp årligt og støtter Israel i FN og andre og andre internationale organisationer, siger talsmanden. Rusland på den anden side leverer våben til Israels fjender og stemmer vanemæssigt imod det i FN.
– Israel ønsker et godt og nært forhold til Rusland og ønsker ikke at komme i konfrontation med Moskva, siger en fremtrædende israelsk kilde.