Syrisk ortodoks patriark død

Den syrisk-ortodokse  patriark Mar Ignatius Zakka I Iwas døde i Tyskland.
Den syrisk-ortodokse patriark Mar Ignatius Zakka I Iwas døde i Tyskland.

Syriens Ba’ath regime og Tyrkiets regering forventes nu at ville kæmpe om at få patriarkatet, som er af politisk betydning for kristne og syrere i begge lande.

Den 122. patriark for den syrisk-ortodoske kirke, Mar
Ignatius Zakka I Iwas, 81, døde sidste fredag i Kiel. Valget af hans efterfølger er af politisk interesse for både Syrien og Tyrkiet.

Mar Ignatius Zakka I Iwas blev født i Nineveh i 1933 under en irakisk massakre, hvor omkring 3.000 syrere blev dræbt. Hans forældre opkaldte ham efter den assyriske oldtidskonge Sankerib. Han blev ordineret præst i 1957 og blev biskop af Mosul i 1963. Da han i 1980 blev patriark efter Yaqub III’s død, tog han navnet Ignatius.
Den syrisk-ortodokse kirke er gået tilbage i hans tid som patriark, og pres fra det syriske Ba’ath regime har gjort arabisk til kirkens sprog i stedet for assyrisk eller syrisk-aramaisk.

Politiske interesser

Efter Mar Ignatius Zakka I Iwas død håber Tyrkiet at få patriarkatet tilbage – bl.a. på grund af landets syriske indbyggere – mens Syrien vil kæmpe for at beholde det.
Den syrisk-ortodokse kirke er delt i en anti-syrisk del, som identificerer sig selv som ’aramaisk’, og en upolitisk del, der ikke vil lade etniske forhold præge kirken.
Selv om den nye patriark skal vælges blandt biskopperne, har Syriens Ba’ath regime og Tyrkiets regime stærke interesser i sagen. Tyrkiet håber at få patriarkatet tilbage fra Damaskus til Zafran Klostret i Mardin.
Flere mellemøstlige regimer har prøvet at infiltrere kirken. De prøver at få syrerne til at opgive deres etniske identitet for at blive kristne arabere, tyrkere eller kurdere, skriver Assyrian International News Agency.