Egyptens præsidentkandidat Sisi vil honorere aftale med Israel

Egyptens tidligere militærchef, Abdel Fattah al-Sisi, der ventes at blive landets statsoverhoved ved præsidentvalget i næste uge, siger i et TV-interview, at han vil honorere alle internationale aftaler, love og overenskomster – blandt disse fredsaftalen med Israel.

Sisi siger imidlertid, at Israel vil være i fare uden den egyptiske hær i Sinai, men understreger, at hvis følgen af terror i Sinai nødvendiggør en ændring af aftalen med Israel, så vil Egypten foretage en ændring, som “Israel ikke vil modsætte sig, fordi det er klar over situationens alvor”.

Den egyptisk-israelske fredsaftale tillader ikke stationering af bevæbnede styrker på Sinai-halvøen, men i det forløbne år har Israel givet den egyptiske hær større spillerum til at indsætte styrker til at bekæmpe terrorisme i området. Der har været adskillige islamistiske angreb, hvoraf nogle har medført drab af israelere.

I et andet interview med “Sky” siger Sisi, at Israel accepterer den egyptiske hærs tilstedeværelse med den forståelse, at Camp David-aftalerne vil blive ændret, hvis der er et behov for dette.

Begrænsningen af egyptisk militær tilstedeværelse i Sinai er blevet lempet, og Egypten har samarbejdet med Israel, før det sendte styrker ind i Sinai for at bekæmpe terroristgrupper. Kilder i Jerusalem siger, at en egyptisk militær tilstedeværelse i Sinai er i Israels interesse, og at samarbejdet med den egyptiske hær er bedre end nogensinde.

Samvirket med den egyptiske hær er blevet forbedret, selv da Det muslimske Broderskab var ved magten, siger disse kilder.

Ifølge diplomatiske kredse kommer det nære samarbejde fra en egyptisk forståelse af, at det ikke kan ignorere regional terror, idet denne truer Egypten og er årsag til nedgangen i turisme.

Den egyptiske militære tilstedeværelse hjælper ligeledes Israel i dets kamp mod Hamas og andre Gaza-terrorgrupper, som via Sinai smugler våben ind i Gaza-striben, siger disse kilder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sisi menes at ville få 93 procent af stemmerne ved præsidentvalget, mens hans udfordrer, Hamdeen Sabahi, blot vil opnå omkring 6 procent.