Israel til USA: “Palæstinenserne narrede Kerry

Palæstinenserne narrede forsætligt USA og udenrigsminister John Kerry om deres vilje til at føre seriøse forhandlinger og har derfor skylden for, at freddrøftelserne mislykkedes. Det skriver den store morgenavis “Ha’aretz” idag.

Bladet citerer den nationale sikkerhedsrådgiver Joseph Cohen for i et brev til en række hovedstæder at have skrevet, at den palæstinensiske forhandlings-chef, Saeb Erekat, tidligt havde foreslået den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, en forhandlingsstrategi omfattende en anmodning om at tilslutte sig forskellige internationale konventioner, at palæstinenserne ikke ville forlænge fristen for udløbet af forhandlingerne den 29. april, et krav om at Israel alligevel skulle løslade den sidste gruppe palæstinensiske fanger og skulle intensivere deres bestræbelser på et forlig med Hamas for at hindre, hvad han betegnede som israelske forsøg på at skille Vestbred-området fra Gaza-striben politisk og forskellige andre diplomatiske og “publis relations”-tiltag.
Cohen sendte en kopi af brevet til USA’s ambassadør, Dan Shapiro, alle EU-landenes ambassadører, den russiske og den kinesiske ambassadør og til USA nationale sikkerhedsrådgiver, Susan Rice.

En fremtrædende israelsk kilde siger, at formålet med at sende dette brev var “at blotlægge det palæstinensiske system hvor palæstinenserne, mens de førte forhandlinger, havde en plan om at bekæmpe Israel i den diplomatiske arena.
– Hvis palæstinenserne havde ønsket seriøse forhandlinger, ville de ikke have forberedt en sådan udgangs-strategi, siger kilden.

Kerrys Mellemøst-mission tager nu en pause, men han og hans delegation er parat til fornyede bestræbelser for få gange i forhandlingerne.

Abbas har haft et møde med Hamas-leder Khaled Mashal, hvor de enedes om omgående at implementere deres enheds-aftale. Det var det første topmøde, efter at de to palæstinensiske grupper besluttede sig for en forsoning.
Et konkret resultat foreligger imidlertid allerede: palæstinensiske medier oplyser, at 300 palæstinensiske politimænd og andre sikkerhedfolk vil blive overført fra Vestbredden til Gaza som led i aftalen.

Richard Oestermann