Israels ledere får eget fly til 400 millioner kr

Israels præsident og statsminister vil fremover kunne foretage rejser verden over i eget fly, svarende til det amerikanske præsidentfly Air Force One.

Er Israel virkelig så velstående, at det kan tillade, at landets ledere befordres på en sådan måde, spørger mange. Men en kendsgerning er, at der har været en regerings beslutning om dette, efter en godkendelse af en anbefaling udarbejdet af en komite under forsæde af Eliezer Goldberg, tidl. højesteretsdommer og statsrevisionschef.
I løbet af de næste to måneder vil forsvarsministeriet forelægge sikkerhedskabinettet et konkret forslag om køb af flyet, som vil være under luftvåbnets myndighed.

Flyindkøbet vil måske afslutte pressens granskning af, hvor meget en udlandsrejse koster staten.
For et år siden blev det afsløret, at Netanyahu havde brugt 450.000 dollars på at forsyne et lejet El Al-fly med en dobbeltseng for Netanyahus for en fem-timers flyvning til London til Margaret Thatchers begravelse.

Befordring af præsidenten og statsministeren til udlandet har hidtil kostet 19 millioner shekler i gennemsnit årligt. Under høringer er Goldberg-komiteen blevet informeret om, at manglen på et fly forsynet med det nødvendige sikkerhedsudstyr har forhindret Netanyahu i at tage på nogle udlandsrejser.
I fjor aflyste han en planlagt historisk rejse til Etioien, Uganda, Kenya og Syd-Sudan.

Udover bevillingen af flyet vedtog regeringen at opføre en ny statsministerresidens og en ny statsministerbygning i regerings-komplekset nær knesset til en samlet udgift af 650 millioner shekler.

Richard Oestermann