ICEJ byder ukrainske jødiske immigranter velkommen til Israel

Ukrainian Jews-2Søndag d. 4. maj 2014 bød den Internationale Kristne Ambassade Jerusalem en gruppe på 19 ukrainske jøder velkommen, som de havde bistået ved immigration på grund af den igangværende krise i Ukraine. The Jewish Agency (bindeled mellem staten Israel og jødiske samfund andre steder i verden, red.) havde organiseret denne immigration. Den ukrainske gruppe omfattede fem familier og tre enlige kvinder.  De er del af den betydeligt voksende skare af ukrainske jøder, der immigrerer til Israel, på flugt fra de sidste måneders uroligheder.

Som svar på en indtrængende opfordring fra the Jewish Agency har ICEJ været i gang med at rejse midler fra kristne over hele verden gennem de sidste uger. Der er allerede indsamlet nok penge til at dække flyrejsen til Israel for de første 100 jøder. Dette er den første gruppe jødiske immigranter fra Ukraine, som ICEJ har været sponsor for, siden krisen dér escalerede i februar.

“Jeg har været i Israel adskillige gange før, som studerende og for at besøge landet sammen med familie og venner; men jeg følte, at nu var tiden kommet, hvor jeg skulle slå mig ned. Og jeg er lykkelig for at være her nu pga. den voksende krise i Ukraine”, fortæller Daria Granovsky, en nytilkommen ugift jødisk kvinde, der arbejder på at få en akademisk grad indenfor marketing. “Der har endnu ikke været ret meget vold der, hvor jeg bor i Kiev, men situationen forværres dag for dag, og man kunne mærke, at det kom nærmere og nærmere.”

Anti-semitiske og ny-nazistiske grupperinger var ved at opstå i Ukraine allerede før den nuværende politiske krise brød ud, og mange jøder føler sig ikke længere sikre i landet og forbereder sig på at rejse til Israel. The Jewish Agency rapporterede for nylig, at antallet af immigrerende jøder fra Ukraine i år allerede er næsten fordoblet i forhold til 2013.

De seneste årtier har Den Kristne Ambassade hjulpet mere end 115.000 jøder med at rejse til Israel, inkl. mindst 42.000 ukrainske jøder. Nogle af disse tidligere ukrainske jødiske immigranter blev evakueret fra konfliktområder af frivillige kristne – under opbydelse af stort mod – , fx under kampene i Transnistria-regionen langs den omstridte grænse til Moldova i 1992.

“Den omsiggribende krise i Ukraine har betydet en stadig mere usikker fremtid for det jødiske samfund dér. Vi har, endnu en gang, handlet hurtigt med at hjælpe trængende og truede jøder hjem fra dette kriseramte område. Det er et privilegium for vores personale at kunne byde denne første gruppe velkommen”, sagde dr. Jürgen Bühler, ICEJ Executive Director.

Richard Oestermann