Norges ambassadør: “Norge er venligere end israelerne tror”

Israels 90-årige præsident Shimon Peres skal under en af sine sidste embedshandlinger besøge Norge den 12. og 13. maj.

At han ikke skal besøge andre lande på denne rejse opfattes som en særlig gestus over for Norge.
Kort efter sin hjemkomst fra Norge træder Peres tilbage efter syv år som præsident. Han er formentlig det ældste statsoverhovede i verden.

Peres’ besøg i Norge er det første, en israelsk præsident aflægger der.
– Peres har en særlig stilling i Norge på grund af Oslo-aftalerne, siger Norges ambassadør i Israel, Svein Sevje i et interview med bladet “Jerusalem Post” i forbindelse med Peres-besøget. Jeg håber, at Peres har et særligt forhold til Norge på grund af dette og Nobelprisen, og det glæder mig, at besøget finder sted inden udløbet af hans præsidentperiode.

Kort efter Peres’ besøg vil Norge fejre 200 året for dets forfatning. I forfatningen var en paragraf, siger Sevje, der erkllærer, at jesuitter og jøder ikke vil blive tilladt i Norge, men denne linje blev fjernet 40 år senere.
– Vores formløshed knyttter os til Israel, siger Sevje. Israelerne er uformelle og spontane, lige som os, men måske noget mere direkte end vi er. Medierne giver et negativt billede af vores forhold, men mange nordmænd besøger Israel, og der er et stort antal nordmænd som volontører i kibbutzer.
Sevje selv har tidligere været på arbejde på en kubbutz som æbleplukkker – i kibbutz Mishmar Haemek i 1968 og 1971.

Den norske regering der blev oprettet i fjor, siges at være den mest venligtsindede over for Israel siden 1970’erne.
– Vores indstiling er for Israel, siger Sevje, men kritisk over for dets tilstedeværelse på Vestbred-området, og Norge går ind for en to-stats løsning. Norge har en klar politik, der modsætter sig boycot af Israel. Vi arbejder på at styrke de bilaterale forbindelser ved økonomisk udvikling – størstedelen af laks-importen til Israel er fra Norge, mens Israel eksporterer elektronisk udstyr og forsvarsmaterialer.

Breivik

Ifølge Sevje er der nogle i Norge som forstår israeleres smerte, når det drejer sig om terroristangreb og løsladelse af palestinensiske fanger, efter Anders Breiviks angreb på en sommerlejr og en regeringsbygning, hvilket kostede 72 menneskeliv.
Breivik fik den maksimale fængelsstraf. – 21 år.
– Nogle synes, det ikke er nok, mens andre siger, at han har gjort, hvad han gjorde – vil han også ødelægge vores retssystem, sagde Sevje.

Om den palestinensiske forsoning mellem Hamas og Fatah sagde den norske diplomat:
– Vi tror, at palestinensisk forsoning er vigtig for den palestinensiske præsident Mahmoud Abbas, så han kan sige, at han kontrollerer alt det, FN kalder Palestina, sagde Sevje. Mange israelere siger, at de ikke kan opnå en aftale med Den palestinensiske Myndighed (PA), fordi Hamas kontrollerer en del af området.

Sevje sagde, at “meget vil ændre sig” for Israel, hvis det standser forhandlinger om en to-stats løsning. Han fastholdt, at han håber, at israelerne vil “varme op” til hans land.
– Jeg håber, at israelerne vil fornemme Norge og erkende, at det er mere venligsindet, end de tror, sluttede ambassadør Sevje.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Richard Oestermann