Søn til præsidentkandidat vil give sin far en ny nyre

Det israelske præsidentvalg varmer op, og syv kandidater er nu på tale, og de mener, at de er den rette til at efterfølge den 90-årige Shimnon Peres, når dennes syv-årige embedsperiode udløber til sommer.

En af dem, der spås bedst chancer, den 78-årige Arbejderparti-politiker og tid.. forsvarsminister, Binyamin Ben-Eliezer, har imidlertid problemer med sit helbred, og det er nok sandsynligt, at han ikke vil lade sig opstille.

Ben-Eliezer, der er knessets ældste medlem, er i dialyse tre gange ugentlig og skal have udskiftet begge sine nyrer. En nyre vil han få af sin søn under en operation i næste uge, mens den anden nyre kommer fra en anonym donor.
Mens israelerne nok vil være skeptiske med hensyn til at få en præsident med en sådan skavank, slår Ben-Eliezer sagen hen ved at sige, at det er en enkel rutineoperation – og at han vil vinde valget til præsident.

De øvrige seks præsidentkandidater er:

Tidligere knesset-formand, Likud-politikeren Reuven Rivlin, 74, som siger, at hans popularitet og evne til at forene alle elementer i det israelske samfund gør ham til den bedst egnede til rollen som præsident.

Likud-politikeren Silvan Shalom. tidl. udenrigs- og finansminister. Han er imidlertid blevet blakket, da en kvindelig medarbejder beskyldte ham for sex-overtrædelse over for hende, og nok er sagen mod ham ved at svinde hen af mangel på bevis, men den har kastet en skygge over ham.

Professor Dan Schectman, fra Technion Universitetet, som i 2011 fik Nobelprisen i kemi..

Tidligere højeteretsdommer Dalia Dorner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tidligere finansminister Meir Shitreet.

Tidligere knessetformand Dalia Itzik

Det bliver en svær opgave at blive præsident efter den ukuelige Peres, som efter mange år som “den evige to’er” blev præsident som 83-årig og blev landets mest populære poitiske skikkelse. Han har været de facto udenrigsminister, som fremmede Israels sag verden over takket være sit net af globale kontakter.
Peres var som en bro til den arabiske verden og blev kongeligt modtaget i Europa og Washington, hvor præsident Barack Obama tildelte ham Præsidentens Frihedsmedalje. Peres er den sidste af “de grundlæggende fædre´af staten Israel, den sidste af den generation, der byggede nationen. Han træder tilbage som Israels mest populære politiske skikkelse og oplever en slags offentlig tibedelse, som han ikke har oplevet i størstedelen af sin langvarige karriere.
Efter sin tilbagetræden ventes Peres at ville fortsætte med at fremme fred og udvikling i Mellemøsten gennem Peres Fredscentret i Tel Aviv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kampen om at blive Peres’ efterfølger er vidt åben, ikke mindst fordi statsminister Benyamin Netanyahu endnu ikke har oplyst, hvem han foretrækker.

Richard Oestermann