Terror ofre til Netanyahu: “Du løslader vores vores børns dræbere”

Det er idag mindedag for de faldne i Israels krige, og iaften indledes festligheder landet over med fejring af Israels 66. uafhængighedsdag.

Mindehøjtideligheden på den militære begravelsesplads på Herzl-bjerget blev imidlertid afbrudt, da efterladte til terrorofre forhindrede statsminister Benyamin Netanyahu i at begynde sin tale – råbte til ham, at han løslader deres børns dræbere. – Idag ødelægger vore fjenders had militærets jernmur, råbte de og svingede med flag.
En mand ved navn Rami Cohen, der blev såret i et terrorangreb i 2000, rejste sig fra sit sæde og råbte vrede ord til regeringschefen.
Cohen, der var taxachauffør, blev knivstukket 14 gange af en terrrorist, der angreb ham i hans bil.

– Ingen tager hensyn til os, ingen hører os, sagde han til pressen efter højtideligheden. Jeg har siddet hjemme i 14 år og kan ikke fungere. Terrorister løslades hveranden dag, og nu kan jeg ikke tage det længere. Jeg har ikke haft en glad dag i 14 år. Jeg overværede alle retsmøder med terroristen, som bare smilede over noget, jeg ikke vidste – at terrorister bliver løsladt.
Da Netanyahu kunne komme til orde, sagde han, at Israels overlevelseskrig har kostet og vil koste mange ofre, uskyldige civilpersoner, jøder og ikke-jøder. Mænd og kvinder, fra babies til hvidhårede, som blev og bliver ofre for terror og had-organisationer.

Ayebi Moses, hvis kone, Ofra, og søn, Tal, blev dræbt under et terroristangreb i 1987, talte på vegne af familierne til terrorofrene. Antallet af efterladte for terrorofre er 17.038 og omfatter 2141 forældreløse, 9931 efterladte forældre og 4966 enker og enkemænd.
Ifølge forsvarsministeriets opplysninger er 87 procent af de eferladte forældre og 74 procent af enkerne over 60 år gamle.

Richard Oestermann