Underholdende animationsfilm

s15_jcFrostDen H.C. Andersen-inspirerede ”Frost” om indre og ydre kulde og varme er typisk Disney.

Frost er Disneys nyeste animationsfilm – en disneyficeret udgave af H.C. Andersens Snedronningen. Den har modtaget en Golden Globe og en Oscar for både bedste animerede film og bedste sang.

Musikken introducerer filmens tema med et omkvæd om ”det frosne hjerte”, mens man ser buskede mænd hugge og transportere klumper af is i noget, der minder om synkron dans … jo, det er Walt Disney, det er ikke til at tage fejl af. De smukke musicalnumre er rene ørehængere, og filmen er suveræn og velproduceret på alle fronter.

Historie om frygt og identitetskrise

Søstrene Anna og Elsa er prinsesser. Elsa har magiske kræfter og kan fremtrylle is og sne, men en dag går det galt, og Anna kommer til skade. Det bliver besluttet at lægge låg på og skjule de magiske – og farlige – kræfter.
Hemmeligheden kan dog ikke holdes i ave. Da Elsa skal krones, mister hun kontrollen over sin egen magi, og den afsløres for øjnene af de rædselsslagne deltagere. Elsa flygter og får uden selv at se det fortryllet landet til et iskoldt rige. Anna drager ud for at finde Elsa og få fortryllelsen hævet, men det går ikke helt som forventet.
Kerneelementerne i historien er klassiske, og bag om selve handlingen er der tale om identitetskrise, frygt for omgivelsernes dom og for ikke at kunne kontrollere sit eget liv – selvfølgelig tilsat en masse humor, drama og romantik.

Inspireret af eventyret

Jeg genlæste H. C. Andersens Snedronningen, som producenterne af Frost hævder filmen bygger på, fordi det forekom mig at være langt fra udgangspunktet, og denne antagelse blev bekræftet.
Frost kan med nogen ret siges at være inspireret af eventyret, hvor der også optræder et rensdyr, megen sne og noget, der rammer hjertet, men hvor man kan nævne en håndful fællestræk, er der langt flere og mere signifikante forskelle.
Hele udgangspunktet er forskelligt, fordi Snedronningen bygger på et kristent verdensbillede, hvor Djævelen spiller sit onde spil og forløsningen ligger i at gribe Guds rige med barnetroen, mens Frost præsenterer magi, blottet for åndelige implikationer, hvorved forløsningen bliver rent psykologisk.

Kun for sjov

For at tilgodese de mindste har Disney givet liv til Elsas og Annas fælles barndomsminde, snemanden Olaf. Olaf tillægges meget fokus med humoristiske (nogle gange platte) kommentarer.
Animationsfilmen er lavet for at underholde – i modsætning til H. C. Andersens Snedronningen, hvor moralen altid kan aflæses på den sidste side, hvis man skulle være i tvivl. Så når fantasiens snemand bliver levende og drømmer om at opleve sommer, sol og varme, minder det os – små som store – om, at historien mest af alt bare er for sjov.

Frost (DVD) • 90 min.