Dansk Europamission 50 år

Europamissionens grundlægger, H.K.Neerskov, fortalte om missionens start.
Europamissionens grundlægger, H.K.Neerskov, fortalte om missionens start.

Grundlæggeren, Hans Kristian Neerskov, talte ved Dansk Europamissions jubilæum.

Af Bjarne Nederby Jessen
og Henri Nissen
Dansk Europamission, der har gjort et meget stort arbejde for kristne bag jerntæppet og bambustæppet, holdt i weekenden sit 50 års jubilæum.

Europamissionens grundlægger, Hans Kristian Neerskov, var med som den ene af de 3 talere. De to andre hovedtalere var professor Bent Jensen og forfatteren Klaus Wivel, der har skrevet en bog om forfølgelsen af de kristne i Mellemøsten.
Bent Jensen holdt foredrag om Sovjetunionen som en ateistisk stat, der forfulgte de troende. Og ikke mindst om, hvordan man herhjemme i forskningen og på universiteterne holdt kikkerten for det blinde øje, når det gjalt Sovjetunionens forfølgelse af de troende og kommunistpartiets modstandere. Bent Jensen var selv med til at bringe sandheden for dagen i sin forskning, da muren endelig faldt.
Han fortalte i øvrigt, at han havde haft en moster, der støttede Europamissionen.
H.K. Neerskov fortalte om opstarten af Europamissionen:

Sådan startede det

– I 1964 prædikede jeg en søndag om ”missionsbefalingen: ”Gå ud i al verden”.
– Men det gav mig senere problemer. Jeg sagde til Gud: ”Halvdelen af jordens befolkning bor bag tæpper: Jerntæppet, Bambustæppet, Sukkerrørstæppet og Græstæppet (Sovjet – Kina – Cuba og Albanien), og dertil kan vi ikke sende missionærer!
Gud svarede mig: ”Jeg har ikke bedt dig om at sende missionærer. Kan du ikke høre, hvad jeg siger: GÅ ud i alverden!”
Nu var jeg fanget af mine egne ord. Jeg havde selv nævnt disse lande, og derfor tog jeg en måneds orlov, til at besøge østeuropæiske kommunistiske lande for at finde ud af, om de havde brug for evangelisering, og hvad vi kunne gøre.
Rejsen viste, at der var et kæmpe behov for bibler og anden form for hjælp til kristne – og så var der ikke langt til handling.

Arresteret 15 gange

Det er blevet til rigtigt mange rejser

– også farlige rejser.
H.K. Neerskov fortalte, at han 15 gange har været arresteret i forskellige kommunistiske lande: Bulgarien, Rumænien, Tjekkoslovakiet, DDR og USSR flere gange samt en enkelt gang i Kina – men Gud har været med, sagde han.
– Egentlig har jeg ikke gjort andet, end hvad alle andre kunne have gjort, men hvem gjorde det?
I sin tale ved jubilæet fortalte Neerskov om en række af de oplevelser, han har haft med Dansk Europamission fra 1964 til 1989. Mange af disse oplevelser kan man genfinde i en række af de 45 bøger og pjecer, som Neerskov har skrevet.
Missionen ledes i dag af Henrik Ertner Rasmussen.