Nerverne på højkant da luftalarmen lød over Israel

Nerverne var på højkant, da luftalarmen “rød farve” hylede i store dele af Israel igår og sendte folk i tilflugtsrum.

Den lød også i Jerusalem, hvor en raket ramte mellem to huse i byens udkant uden at forårsage andet end material skade. Byens indbyggere tog advarslen alvorligt. Der var kun 15 sekunder til at nå ned til tilflugtsrummet. De, der ikke havde et sådant, løb ned til en trappeafsats.

Ifølge Hamas afskød det fire M75 raketter mod Jerusalem.
Luftalarm om raketangreb fra Gaza-striben hørtes så langt væk som i Hadera, 106 km fra Gaza, og i Tel Aviv, Rehovot, Rishon LeZion, Ashdod, Ramat Gan, Givatayim, Ra’anana, Ramat Hasharon, Binyamina og Herzliya. Og i en række byer i syd som Beersheba, Sderot, Gedera og Nes Ziona.
Hamas i Gaza, der har påtaget sig ansvaret for angrebene, meddeler, at det har afskud raketter så langt nordpå som Cæsarea og tilmed Haifa.

TV viste mange scener af Tel Avivs indbyggere, der styrtede af sted for at komme i tilflugtsrum. “Iron Dome” anti-missilsystemet har på den første dag af operation”Protective Edge” (“Beskyttende Kant”) opfanget 29 af de indflyvende 117 raketter, heriblandt to i det centrale Israel, en nær Tel Aviv og en nær Gedera.

23 palæstinensere meldes dræbt og over 100 sårede på operationens første dag.

Hjemmefrontkommandoen har instrueret byer inden for en rækkevidde af 40 km fra Gaza-striben om at aflyse skolegang og sommerlejre.
Israel besvarede raketregnen med at angribe 234 mål i Gaza-området, hvorved 23 personer blev dræbt.

Statsminister Benyamin Netanyahu siger, at Hamas forsætligt skjuler sig bag palæstinensiske civilpersoner og dermed har ansvaret for tilfældige skader.
– Alle israelere er mål for Hamas, siger han. Vi vil handle beslutsomme og med magt, indtil ro vender tilbage, så vore borgere og børn kan leve i sikkerhed.

Israel slår til mod Hamas fra luften og ad søvejen, men der er endnu ikke tale om en landoperation, der imidlertid synes at være snart forestående.
Yderligere 40.00 soldater fra reservestyrkerne er blevet indkaldt, efter en første indkaldelse af 1500 soldater.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fordømmelse

Internationale ledere har fordømt angrebene mod Israel og givet udtryk for støtte til dets ret til at forsvare sig – men opfordrede tillige til tilbageholdenhed.
Washington støtter Israels aktioner i Gaza, mens EU og FN henstiller til “beherskelse”.
Talsmanden for Det hvide Hus, Josh Ernest, siger: – Vi fordømmer stærkt den fortsatte raket-ild mod Israel og Gaza-terroristorganisationers mål mod civilpersoner. Intet land kan acceptere raket-ild rettet mod civilpersoner, og vi støtter Iraels ret til at forsvare sig mod disse ondsindede angreb.

Generalsekretæren for Den arabiske Liga, Nabil al-Arabi, har\ opfordret til indkaldelse af et hastemøde i FNs sikkerhedsråd for at drøfte Israels “dødelige offensiv” i Gaza, meddeler det franske nyhedsbureau AFP.

I en lederartikel i “Jerusalem Post” idag hedder det: – Regeringen har en moralsk forpligtelse til at yde landets borgere grundlæggende sikkerhed. Planløs raket-ild kan ikke tolereres. Alle midler må bruges for at bringe liv tilbage til normen for indbyggerne i syd.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hamas’ militære fløj har truet med “et jordskælv” som reaktion på de israelske angreb.

Richard Oestermann