Norges udenrigsminister til mellemøsten for at bidrage til våbenhvile

Norges udenrigsminister, Børge Brende, rejser i dag til Mellemøsten for at bidrage til en våbenhvile, som aldrig blev til noget.

Den egyptisk udarbejdede våbenhvile var blevet accepteret af Israel, mens Hamas afviste den som “overgivelse” – og siden da er det våbnene, der taler.

Israel ventes nu at ville iværksætte et knusende angreb mod mål i Gaza-striben, efter at det forinden har advaret civilbefolkningen om at forlade de truede områder.

Brende siger, at den eneste farbare vej for at stoppe de enorme civile lidelser og tabene i Gaza er en snarlig våbenhvile.
– Det der sker er uacceptabelt og kan ikke fortsætte, siger den norske udenrigsminister.

Norge leder gruppen af donorlande for palæstinenserne. Brende vil under sit besøg mødes med palæstinensiske og israelske ledere. Både Israels udenrigsminister Avigdor Lieberman og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, står på programmet. Brende siger:  – Egypten har taget et vigtigt initiativ til en våbenhvile, og det er positivt, at det israelske sikkerhedskabinet har stemt for forslaget. Jeg appellerer nu til Hamas om også at acceptere det egyptiske forslag. Det er vigtigt at få afsluttet volden af hensyn til civilbefolkningen på begge sider. En våbenhvile er også et nødvendigt grundlag for en eventuel bredere aftale om at lette blokaden af Gaza.

Brende siger videre:  – De sidste ugers hændelser i Gaza og på Vestbredden har på ny understreget betydningen af at komme frem til en varig, politisk løsning på konflikten mellem Israel og palæstinenserne ved oprettelsen af en selvstændig palæstinensisk stat.

Efter at have opfordret 100.000 indbyggere i Gaza by til at evakuere deres hjem, fortsætter det israelske luftvåben natlige angreb mod mål i Gaza og har haft 25 træffere, herunder otte skjulte raket-afskydningsramper.
– Vi ved ikke, hvor mange som efterkom opfordringen, men det virker, som om Gazas indbyggere vælger livet fremfor Hamas, siger en fremtrædende israelsk militærtalsmand

Hamas’ indenrigsministerium opfordrer imidlertid indbyggerne til ikke at forlade deres hjem.
– Der er ingen grund til bekymring eller at samarbejde med disse budskaber. De er et led i en psykologisk krig for at forvirre den palæstinensiske hjemmefront.
For to dage siden rømmede 18.000 palæstinensere deres hjem i Bet Lahia-området efter israelske advarsler, men de blev ikke efterfulgt af et angreb.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udenrigsminister John Kerry har kritiseret Hamas for dets fortsatte raketangreb mod Israel, efter at våbenhvilen skulle være trådt i kraft

Israel melder nu om dets første dødsoffer i konflikten – en mand der blev dræbt nær Erez-grænseovergangsstedet.

Det menes, at Israel har ødelagt en tredjedel af Hamas’ raketarsenal, halvdelen af dets raket-produceringsanlæg og mange kommando- og kontrolcentre. Et stort antal underjordiske lagerrum  er også blevet ødelagt.


Artiklen fortsætter efter annoncen: