Leiberman til Brende: “Tyrkiet og Qatar forhindrede våbenhvile

Den israelske udenrigsminister Avigdor Lieberman har i en samtale med den besøgende norske udenrigsminister, Børge Brende, beskyldt Tyrkiet og Qatar for at have saboteret det egyptisk udarbejdede forslag til en våbenhvile mellem Israel og Hamas.

Lieberman sagde til Brende, at Hamas havde løjet, da det sagde, at Cairo ikke havde sendt det våbenhvileforslaget, som Israel havde accepteret.
Ifølge Lieberman skulle egyptiske efterretningsledere have givet detaljer om våbenhvile-initiativet til lederen af Hamas’ mission i Cairo, Mousa Abu-Marsouk.

Det synes imidlertid at bære mod en våbenhvile.

Israel har i aftes indvilget i en anmodning fra FN’s særlige koordinator for Mellemøsten, Robert Serry, om en fem-timers våbenhvile i dag for at tillade humanitær hjælp ind i Gaza.

Ifølge den israelske avis, “Ha´aretz”, havde Lieberman sagt til Brende, at Hamas var parat til at overveje det egyptiske forslag gunstigt, men Qatar ønskede at spolere sagen for Egypten og tilrådede Hamas ikke at acceptere forslaget.
Han havde endvidere sagt, at alle Qatars træk var koordinerede med Tyrkiet, og at begge lande pressede lederne af Hamas til at afvise initiativet.

Brende i tilflugtsrum
Den norske udenrigsminister, Børge Brende, og hans israelske kollega, Lieberman, måtte i går to gange styrte i tilflugtsrum under besøget i Ashkelon.
Lieberman betegnede dette som den bedste måde at forelægge Israels sag.
De to udenrigsministre ankom til Barzilai Medical Center for at besøge en teenagedreng, Yarin Levy, der var blevet alvorligt såret af en raket fra Gaza.

– Jeg er her for at lære mere om situationen, sagde Brende, hvis land er formand for den såkaldte Ad Hoc Forbindelses Donorgruppe-Komite. Vi mener, at det er af yderste vigtighed at opnå en våbenhvile, så der ikke kommer flere raketter mod Israel, og at man får en afslutning på angrebene og de menneskelige lidelser i Gaza.
Efter besøget hos Levy spiste de to udenrigsministre lunch på en restaurant ved kysten, men deres måltid blev afbrudt af alarmen “rød farve”, hvorefter de løb i tilflugtsrum.